MATERE, VELIK HVALA ZA VAŠ DOPRINOS K SLOVENSKI DRUŽBI TER DRUŽINSKEMU ŽIVLJENJU

DELI:
25.03.2021, NSi

Na novinarski konferenci je podpredsednik NSi in minister za delo Janez Cigler Kralj ob materinskem dnevu spregovoril o nenadomestljivi vlogi mater v naši družbi.

»Obeležujemo materinski dan, praznik materinske ljubezni, ki še posebej izpostavlja hvaležnost za materinsko poslanstvo. V Sloveniji ga praznuje nekaj več kot 630 tisoč mater, zato želim v imenu NSi vsem materam iskreno iz srca čestitati ob prazniku in vam izrekam en velik hvala za vaš doprinos k slovenski družbi ter družinskemu življenju,« je v uvodu novinarske konference dejal minister Janez Cigler Kralj.

Poudaril je, da je epidemija pokazala, da so matere in žene tiste, ki so prevzele in še vedno prevzemate ogromen del bremena v družbi. »V mislih imam tudi vse vaše nevidno in nevrednoteno delo pri tem, ko ste opravljale delo na daljavo in ob tem trpele tudi zaradi pomoči pri šolanju otrok od doma, ko ste predšolske otroke ob tem varovale in ob tem opravljale še vso gospodinjsko delo. Na drugi strani imam v mislih številne matere žene zaposlene v socialnovarstvenih zavodih po vsej Sloveniji, ki ste prevzemale res težka bremena, in ob tem pravzaprav skrbele še za svoje otroke. Neprecenljivo. Vse, kar lahko rečemo je samo: Velik hvala!«

Družba mora razumeti, kako zelo pomembna je ženska nota

Izpostavil je, da naša družba potrebuje materinsko in žensko noto, življenje brez nje bi bilo zagotovo bolj pusto. »Zdi se mi izredno pomembno, da to žensko vlogo družba razume in da hkrati tudi spodbujamo moške, da prevzemamo po svojih močeh večji delež skupnega bremena v gospodinjstvu, pri vzgoji otrok in podobno. Ni dovolj, da si samo delimo, ampak da skušamo vsak po svojih močeh prevzemati naloge in bremena.«

Če želimo torej ohranjati materinstvo kot dodano vrednost naše družbe, je potrebno narediti okolje prijazno za družine in matere. Zato je minister za delo poudaril prizadevanja NSi za uvedbo sistema, ki bi materam in ženam ter tudi očetom omogočal lažje usklajevanje družinskega in poklicnega življenja. »Kar nekaj korakov smo napravili recimo pri olajšanju dela na daljavo, poenostavili smo ga ter omogočili, da je bolj preprosto. Z socialni partnerji v tem trenutku pripravljamo še spremembe, ki bodo še približale delo na daljavo potrebam družin in hkrati potrebam delodajalcev. To mora biti partnerski odnos. Ne smemo pozabiti tudi na pasti in grožnje dela na daljavo, kot je na primer pravica do izklopa in možnost usklajevanja družinskega življenja z delom na daljavo. Kot oče štirih otrok in tudi mož, vso to situacijo dobro razumem. Zato sem kot eno svojih prioritet postavil uvedbo ukrepov, ki bodo olajšali usklajevanje družinskega in poklicnega življenja,« je poudaril Janez Cigler Kralj.

Dolžni smo poskrbeti tudi za vdovske pokojnine

Ob koncu je omenil še prizadevanje poslanke NSi Ive Dimic, da se izboljša položaj vdov in da se tudi uredi razmerja pri vdovskih pokojninah. »Moramo se zavedati, da so samske ženske nad 65 let tudi med najbolj ranljivimi skupinami za padec pod prag revščine in so zaradi tega tudi zelo ranljive. Kot družba smo dolžni poskrbeti tudi za te ženske, ki dejansko, kljub težkemu delu na podeželju in vzgoji otrok, nimajo nobenih sredstev za preživetje. Tu gre za dostojanstvo, ki smo jim ga kot družba dolžni dati,« je poudaril minister za delo.