KDO IMA PRAVICO BLOKIRATI OSNOVNO FUNKCIJO DRŽAVE?

DELI:
17.03.2021, NSi
Vodja poslanske skupine Jožef Horvat je na odboru za finance podprl rešitev, ki zagotavlja možnost dolgoročnega investiranja države v Slovensko vojsko. Gre za novelo zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022.
Za investicije na obrambnem področju je zaradi specifičnosti trga in velike podhranjenosti Slovenske vojske nujno tudi srednjeročno in dolgoročno investicijsko načrtovanje. Za to je potrebna ustrezna pravna podlaga, ki jo sicer zagotavlja izpodbijani Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026.

Jožef Horvat je bil kritičen do poskusov blokiranja nujnega vlaganja v Slovensko vojsko: “Povzročanje nezmožnost ustavno zahtevanega zagotavljanja obrambne sposobnosti države in s tem povezane varnosti državljank in državljanov kot temeljne ustavne pravice je, gospe in gospodje, eklatanten primer blokade funkcioniraja države. Kdo ima pravico blokirati osnovno funkcijo države? Kdo ima to moč, da blokira državo kot tako? To ni zgolj retorično vprašanje. To je vprašanje, ki izvira iz trenutne situacije.”

Z novelo zakona o izvrševanju proračunov se zagotavlja alternativna rešitev, s katero je omogočeno prevzemanje obveznosti za najpomembnejše investicije v Slovenski vojski v daljšem časovnem obdobju in s tem uresničevanje dolgoročnega razvoja slovenske vojske, kot ga je določil državni zbor.
Trenutno veljavna Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025 je namreč najvišji razvojno usmerjevalni dokument, ki ga je na podlagi Zakona o obrambi sprejel državni zbor. Ta dokument med drugim določa vizijo razvoja, raven ambicij, dolgoročne cilje in prioritete razvoja in modernizacije Slovenske vojske do leta 2025.
Jožef Horvat je ob tem spomnil: “Zanimivo, to resolucijo je državni zbor sprejel 23. novembra 2010, od 85 prisotnih poslancev je za resolucijo glasovalo 73 poslancev, proti pa zgolj 1. In mi naj tega sedaj ne bi spoštovali? To je sedaj vprašanje.”
Poslanec NSi je opozoril, da če ima opozicija pri investicijah v Slovensko vojsko težave, bi bil pravi pristop, da bi najprej spremenili navedeno resolucijo. Seveda bi potem tako kot od leta 2013 do danes Slovenska vojska še naprej prejemala nezadostno oceno za delovanje v krizi ali vojni.

Poslanec NSi je obravnavano problematiko zelo jasno strnil: “Vojska ima srednjeročne in dolgoročne načrte. Temu pa morajo slediti tudi srednjeročna in dolgoročna finančna sredstva. Zelo preprosto.”

2 vnosov

Podaj komentar

Št. vpisov: 2

 1. Matevž Kleč says:

  Bravo Jožef. Ti si pravi dečko. Glavo pokonci in v napad. Ker danes goduješ ti želim vse najboljše.

  Odgovori
 2. Anonimno says:

  Načrti se vedno prilagajajo finančnim zmožnostim,. Ali ste prepričani, da ta vlada zna ravnati z denarjem, kot dober gospodar, ki ve da je pred porabo denar potrebno zaslužiti in ne obratno.
  Lp Jože

  Odgovori

Podaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja