JANEZ CIGLER KRALJ: GOLOBOVA VLADA ŽAL NE KAŽE ŽELJE PO PRENOVI ZDRAVSTVENEGA SISTEMA

DELI:
10.10.2023, NSi

»Ocenjujemo, da na področju zdravstva ta vlada izgublja zagnanost in ambicijo po zagotavljanju najboljše zdravstvene oskrbe našim državljankam in državljanom. Minister je po dobrem letu odstopil, ključni problemi pa ostajajo nerešeni,« je bil na novinarski konferenci jasen vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.

Dejal je, da bomo na področju zdravstva pozorno prisluhnili in aktivno sodelovali tudi na predstavitvi kandidatke na odboru državnega zbora za zdravstvo. »Kar je bilo do sedaj v javnosti povedanega o kandidatkinih prioritetah, nam ne daje upanja in zadovoljstva, da bi lahko v tem mandatu zdravstvo naredili bolj dostopno, bolje organizirano in zadovoljivo za vse, ki v zdravstvu delajo. Zdravje mora znova postati pomembna vrednota naše družbe,« je poudaril Cigler Kralj.

Reformo zdravstvenega sistema je aktualna vlada v predvolilnem času izpostavljala kot ključno reformo tega mandata in svojo prioritetno nalogo, po odhodu ministra Bešič Loredana pa se je koalicija začasno odpovedala reformi celotnega sistema. Janez Cigler Kralj je spomnil, da je NSi paket rešitev za vsem dostopno javno zdravstvo predstavila že v začetku leta 2023. »Ta paket smo pripravili ravno zato, da bi dali močen signal, da smo pripravljeni sooblikovati rešitve za vzdržen, trajnostni in dostopen javni zdravstveni sistem. Z nami se strinjajo številne ključne organizacije v zdravstvu in nam pritrjujejo, ko pravimo, da je eden od osrednjih problemov našega zdravstvenega sistema nedostopnost zdravstvenega sistema. Poleg tega pa ga pesti tudi preobremenjenost z birokracijo, slabo upravljanje javnih zdravstvenih zavodov, prenizke plače in slabi pogoji za delo,« je prepričan vodja poslancev NSi in opozori, da vlada Roberta Goloba ne rešuje dostopnosti do zdravnikov. »Številke kažejo, da se nedostopnost celo povečuje, kar kaže, da ukrepi sedanje koalicije niso uspešni ali pa jih sploh ni,« je dejal Cigler Kralj.

V nadaljevanju je izpostavil tri ključne spremembe, ki jih slovensko zdravstvo za večjo dostopnost nujno potrebuje. »Prvič, angažira naj se vse resurse. Interventni poseg z našo novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je namenjen prav temu. Drugič, reši naj se slabo upravljanje javnih zdravstvenih zavodov. Naš predlog je, da se eno ali več javnih zdravstvenih zavodov za določen čas vodi po načelu neprofitne gospodarske družbe. Tretja točka pa je ureditev financiranja zdravstvenih storitev, kjer ima ZZZS monopol in skupščino, ki je popolnoma neoperativna, zato predlagamo reorganizacijo,« je pojasnil Cigler Kralj.

Ob dnevu duševnega zdravja je opomnil tudi na alarmantno situacijo na tem področju, kjer zlasti številni mladi doživljajo različne duševne stiske. »Epidemija covida je stvari zelo poslabšala. Ogromno otrok in mladostnikov je v stiskah, so osamljeni. Nasilje v družinah se je povečalo in lahko rečemo, da se tudi naša družba že srečuje s posledicami prekomerne ali pa bomo rekli neregulirane uporabe različnih zaslonov in družabnih omrežij. Posledice na področju duševnega zdravja mladih in otrok pa so katastrofalne. Naš sistem duševnega zdravja in pomoči je slab. Do današnjega dne je vlada rekla, da bo ta zakon predstavila, a ga ni. In to je še ena posledica ukvarjanja s samim sabo,« je bil do vlade kritične Janez Cigler Kralj.