Z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja se bodo čakalne vrste podaljšale

DELI:
19.12.2019, NSi

»S spremembami predloga Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju se posega v financiranje javnega zdravstvenega sistema,  kar bo imelo posledice za vse državljanke in državljane Slovenije,« je na seji državnega zbora dejala poslanka Iva Dimic.

V predlogu novele zakona je med cilji zapisano, da sprememba prinaša krepitev zdravstvenega sistema. »V NSi se sprašujemo na kakšen način? Opozarjamo, da za manj denarja ni mogoče dobiti več. Več se v našem javnem zdravstvenem sistemu žal dobi samo s plačilom ali doplačilom iz lastnega žepa,« je dejala poslanka NSi.

Dodala je, da bo sprememba zakona povzročila otežen dostop bolnikov do zdravstvenih storitev, saj ZZZS ni reden plačnik in zamuja pri njihovem plačilu. »Prav tako obseg pravic, ki jih financira zdravstvena blagajna, ni prilagojen potrebam prebivalstva. To se odraža v dolgih čakalnih vrstah, s katerimi se nihče resno ne ukvarja,« je prepričana Iva Dimic.

Dodala je: »Pred sabo imamo zakon, ki ga ne podpira niti stroka niti javnost. Tako obsežne in sistemske spremembe, ko ukinjamo dodatno zdravstveno zavarovanje, bi terjale temeljit dialog vseh vpletenih: od zavarovalnic, bolnišnic, ekonomsko-socialnega sveta, ministrstva in zavoda za zdravstveno zavarovanje.«

Poudarila je, da je zakon nepravičen in neustaven. »Z njim se bo podrla medgeneracijska solidarnost, saj predlagana rešitev zagotovo ne bo spodbudno delovala na mlade in zdrave zavarovance. Po drugi strani pa bodo spremembe povzročile privatizacijo zdravstva, saj bodo komercialne zavarovalnice tržile nove produkte in zaradi dolgih čakalnih vrst v javnem zdravstvu silile bolnike k sklepanju novih oblik zavarovanj. Morda je to skriti namen Levice in koalicije,« je bila kritična Iva Dimic.

Blaž Pavlin: Čakalne dobe se bodo še povečale

»Ključno vprašanje bi moralo biti, ali se bodo s predlaganim zakonom skrajšale čakalne vrste. Že po obrazložitvah predstavnikov Levice izhaja, da se zna zgoditi, da se bodo s sprejetjem tega zakona čakalne vrste še povečale,« je povedal poslanec Blaž Pavlin.

Dejal je, da v NSi zagovarjamo, da moramo narediti vse, da se čakalne vrste skrajšajo, in v to vključiti vse resurse, tako v javnem zdravstvenem sistemu kot v zasebnem. »Ta predlog Levice je verjetno nastal kot nek všečen predlog glede na situacijo, ki se je zgodila v poletnih mesecih, ko so zavarovalnice podražile premijo za dodatno zdravstveno zavarovanje. In če danes pogledamo razliko v predlogu 29 evrov in njihovem predlogu, bo imela ta razlika 50 evrov za posledico to, da bomo šli na predčasne volitve, zaradi tega, ker je Levica vztrajala pri sprejetju tega zakona in je vladna koalicija izgubila večino v tem parlamentu. Vsekakor je za zdravstveni sistem dobro, da ima več virov financiranja,« je dejal poslanec NSi.

Jernej Vrtovec: Delate za to, kar se splača, ne za to, kar je v korist državljanov

Jernej Vrtovec je v svoji razpravi dejal, da je ena izmed pomembnejših stvari, ki v politiki škodujejo, zagotovo populizem. »To, kar slišimo danes iz leve opcije, ne moremo reči drugače kot tekmovanje kdo želi biti večji populist. To tekmovanje zagotovo škoduje. Zakaj? Zaradi tega, ker tudi to sprejemanje te zakonodaje poteka brez kakršnih koli dolgoročnih finančnih projekcij, ki bi bile nujne ob sprejemanju tako težke tematike. Delajo bolj glede na to, kaj se splača za naslednje volitve, ne pa na to, kaj je dejansko v korist državljankam in državljanom,« je dejal poslanec NSi.

Javno zdravstvo mora biti javno, univerzalno, vsem dostopno. »Ne pa državno zdravstvo kot ga nekateri v tej dvorani zagovarjate s tem, ko krepite ta kolhoz, ki se imenuje ZZZS,« je prepričan Vrtovec, ki je ob tem dodal, da se dopolnilno zdravstveno zavarovanje sploh ne ukinja: »Le prenaša se iz ene košare dodatnih 500 milijonov evrov v drugo košaro. In vi mislite, da bomo s tem rešili problem. Pa vas vprašam, če mi lahko zagotovite: ali se bo s tem prenosom denarja iz ene košare v to drugo košaro, v velik konglomerat ZZZS-ja, kaj spremenilo?«

Poslanec NSi je dejal še, da je ZZZS monopolni sistem. »Vi pa želite še 500 milijonov evrov dat temu sistemu, ki dokazano ne deluje,« je povedal Jernej Vrtovec.

Aleksander Reberšek: Vsakič, ko Levica predlaga zakon, se morajo državljani prijeti za denarnico

»Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je nateg državljanov. Našim državljanom, bolnikom je potrebno zagotoviti pravico do zdravljenja v normalnem času, ne pa pravice do čakanja v čakalnih vrstah. Danes se tukaj pogovarjamo, ali bomo račun za zdravljenje plačali iz enega ali drugega žepa. Vsakič, ko Levica predlaga zakon, pozivam državljane, da se primejo za denarnico,« je dejal Aleksander Reberšek.

Dodal je, da imamo zdravstveni sistem, ki se ni spremenil od leta 1992. »Vprašajmo se zakaj? Naša največja zavarovalnica ima žakelj, v katerega se nateče 3 milijarde evrov. 3 milijarde evrov. Na ta žakelj prisesanih ogromno pijavk z ene in druge strani. Tukaj je problem. Tukaj bi morali začeti reševati slovensko zdravstvo,« je dejal poslanec NSi. Ni problem dopolnilno zavarovanje, ki ga sploh ne bi potrebovali, če bi osnovno zavarovanje delovalo kot treba. »Potrebno je uvesti zavarovalniški sistem, s tem pride konkurenca in posledično nižje cene. Potrebno je zapreti korupcijsko pipico tistim, ki dobavljajo pregrešno drage medicinske pripomočke, opremo in zdravila. Zagotovite zdravljenje brez čakalnih vrst, ne pa prihranek 6 €. Naših državljanov ne zanima ali bodo plačali 6 evrov več ali manj. Zanima jih, ali bodo dobili zdravstveno uslugo v realnem času, če bodo zboleli,« je dejal Aleksander Reberšek.