Iva Dimic: Naravne katastrofe so že del našega vsakdana, zato je treba kmetijsko politiko ustrezno prilagoditi

DELI:
10.05.2016, NSi

IvaDimic_NK_2015Parlamentarni odbor za kmetijstvo je danes obravnaval posledice nedavnega poznega sneženja, ki je največ škode prizadejal prav sadjarjem, vinogradnikom in kmetom. »Prišli smo do stopnje ko že skoraj vsako leto beležimo eno naravno katastrofo. Na vreme res ne moremo vplivati, lahko pa se ustrezno pripravimo z ustreznimi ukrepi za omilitev posledic ujm. Klimatske spremembe so žal del našega vsakdana in zato je edina rešitev, da se že vnaprej pripravimo na nove kritične razmere,« pa je v uvodu v svojo razpravo dejala Iva Dimic.

Kot je dejala v nadaljevanju, ocenjuje, da trenutno v Sloveniji nismo ustrezno pripravljeni na morebitne nove ujme. »Veljalo bi razmisliti predvsem o ustanoviti skladov, ki bi lahko finančno blažili izgube, ki jih doživljajo kmetje in pridelovalci sadja in zelenjave,« je pojasnila in apelirala na kmetijsko ministrstvo in stroko, da pripravi možne scenarije in načrte za uresničitev te ideje in dodala:

»Zaskrbljujoče je, da imajo na primer v Italiji oroševanje v primeru pozebe dobro razvito, pri nas pa na tak način sadna drevesa varujemo le v manjši meri. To kaže, da je naša kmetijska politika v zaostanku, svojo odgovornost pa bo moralo prevzeti tudi kmetijsko ministrstvo in stroka.«

Iva Dimic je v kontekstu zaostrenih razmer v slovenskem kmetijstvu ob koncu svoje razprave ponovno omenila tudi nov način izračunavanja katastrskega dohodka, ki nekaterim kmetom grozi tudi z še enkrat višjo finančno obremenitvijo kot je to sedaj. »Tudi zaradi ujm in nepredvidljivih vremenskih razmer, bi moralo ministrstvo za kmetijstvo razmisliti, ali je dodatno obremenjevanje kmetov v tem trenutku sploh dopustno,« je še dodala poslanka NSi.