INTERPELACIJA JE PRILOŽNOST ZA RAZPRAVO O STANJU DUHA, ODPRTOSTI IN ENAKOPRAVNOSTI V NAŠI DRUŽBI

DELI:
18.03.2021, NSi
foto: Robert Balen

»Državni zbor in vaše delo, spoštovani poslanci, visoko cenim, zato tudi očitke predstavljene v interpelaciji jemljem zelo resno. V mojem pisnem odgovoru sem po moji oceni nanje dobro, argumentirano in celovito odgovoril. Prav tako bo danes priložnost, da o tem opravimo poglobljeno razpravo,« je v uvodu odgovora na interpelacijo na današnji seji državnega zbora dejal Janez Cigler Kralj.

Izjava Janeza Ciglerja Kralja pred razpravo o interpelaciji.

Domovi za starejše so epidemijo pričakali na kolenih

Poudaril je, da bo današnja interpelacija drugačna od preteklih. »O tem sem prepričan. Govorili bomo o tem, kako se je ministrstvo, ki ga vodim in s tem celotna vlada soočila z epidemijo v domovih starejših. Vsaka smrt je izredno boleča, zato svojcem izrekam iskreno in najgloblje sožalje. Brez dvoma in zelo odkrito pa si moramo priznati, domovi starejših so to krizo pričakali na kolenih. Popolnoma nepripravljeni, kadrovsko in finančno izčrpani ter prostorsko zanemarjeni. Zato trdim, da je ta interpelacija drugačna,« je poudaril minister za delo.

Pokazal je podatke, ki nazorno kažejo, da so bili starejši v preteklem desetletju odrinjeni na rob naše družbe. »Slovenska družba je padla na izpitu človečnosti in skrbi za najranljivejše. Kot minister se zavedam velike odgovornosti in moralne dolžnosti, da področje celovite oskrbe starejših uredimo in jo vzpostavimo kot eno izmed prioritet te države. Demografski kazalci za Slovenijo so namreč neizprosni. Družba je močna toliko kolikor je močan njen najšibkejši člen. Naš odnos do starejših je odraz naših vrednot in solidarnosti, je ogledalo naše človečnosti. In nenazadnje je naša realnost, saj bo vedno večji delež naših sodržavljanov – staršev, sorodnikov, prijateljev, sosedov in znancev – starejši,« je dodal Janez Cigler Kralj.

Ta interpelacija je ogledalo preteklim politikam glede skrbi za starejše

Izpostavil je tudi, da je sam skupaj z ekipo storil resnično vse, kar je bilo v njegovi moči, da smo epidemijo v domovih starejših obvladovali v okviru danih razmer in možnosti. »Zato zahvala požrtvovalnemu osebju – negovalnemu in zdravstvenemu, strežnemu in kuharskemu osebju, fizioterapevtom, vsem podpornim službam, vodstvom domov, civilni zaščiti … in seveda kolegom na ministrstvu za zdravje. Trdim, da smo vsi skupaj v dani situaciji dosegli maksimum, največ kar je bilo možno in da je naša vest mirna. Ta interpelacija pa je ogledalo preteklim politikam, odnosu do starejših in prioritetam preteklih vlad – želim pa si, da bi bila namenjena tudi prihodnjim vizijam in konkretnim rešitvam,« je poudaril minister za delo.

Različnost ne sme in ne more biti razlog za razdeljenost ali celo izključevanje

Ta interpelacija pa je po mnenju ministra za delo tudi priložnost za razpravo o stanju duha, odprtosti in enakopravnosti v naši družbi. »Kot ministra pristojnega za enake možnosti me skrbi razraščanje nestrpnosti, sovraštva in izključevanja drugače mislečih. Jasno in odkrito si moramo priznati, da med nami obstajajo razlike, da imamo različne vrednote in različna svetovno nazorska prepričanja. Povezuje pa nas skupna pripadnost in ljubezen do domovine ter zavezanost skupnemu ustavnemu okviru. Različnost ne sme in ne more biti razlog za razdeljenost ali celo izključevanje. To zastruplja ozračje in ne vodi v prihodnost, ampak nas vodi nazaj v preteklost,« je dejal Janez Cigler Kralj in dodal, da si želi odprte, sodobne in vključujoče Slovenije, ki svojo moč črpa iz pluralnosti vrednot, medsebojnega spoštovanja in strpnosti.