IGNORIRANJA POTREB GOSPODARSTVA JE DOVOLJ, PO PREDLOGU NSi MORA VLADA PRIPRAVITI AKCIJSKI NAČRT ZA UKREPANJE

DELI:
05.07.2023, NSi

»Na zahtevo NSi sta Odbor za gospodarstvo in Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide opravila kakovostno in poglobljeno razpravo na temo alarmantnega poslabšanja slovenskega poslovnega okolja in razmer na trgu dela. Poslanci NSi smo postregli z analizami, kjer se dejansko vidi, da nam industrijska proizvodnja dramatično upada in da izgubljamo konkurenčnost slovenskega gospodarstva,« je v izjavi za javnost komentiral dogajanje na skupni seji parlamentarnih odborov poslanec NSi Jožef Horvat.

Zadnji podatki slovenskih in številnih mednarodnih institucij kažejo na to, da je situacija v gospodarstvu in na trgu dela resna – odziv in odnos predsednika Vlade do predstavnikov gospodarstva pa nezadosten in podcenjujoč. »Naredili smo analizo in ugotovili, da predlogi zakonov, ki so bili sprejeti v tem mandatu, dejansko poslabšujejo poslovno okolje v Sloveniji. Gospodarska interesna združenja vlado že mesece opozarjajo, da so razmere v gospodarstvu alarmantne. Skrbi pa, da številni vidni predstavniki vlade v javnih izjavah celo odkrito napadajo predstavnike gospodarstva,« je opozoril Horvat.

Dejal je, da so se na seji skupaj z gospodarstvom in z delom koalicije strinjali, da je za uspeh potreben socialno-tržni model gospodarstva. »Vsi se zavedamo, da če bo šlo dobro gospodarstvu, bo šlo dobro vsem in bo zagotovljeno izdatno financiranje socialne države,« je dodal Jožef Horvat.

Na skupni seji smo izvedeli, da Vlada pripravlja nov zakonski predlog za »poslabšanje« poslovnega okolja – poleg predloga Zakona o dolgotrajni oskrbi še spremembo Zakona o delovnih razmerjih in ponoven dvig bolniških nadomestil v breme delodajalca iz 20 na 30 dni. »V NSi nas skrbijo napovedi, da se za jesen pripravljajo zakonski paketi, ki bodo šli v smeri ponovnega oziroma nadaljnjega poslabšanja poslovnega okolja. Dodatno naj bi se obremenilo tudi plače. Zadovoljni pa smo lahko nad dejstvom, da sta oba odbora sledila predlogu NSi in sprejela sklep, ki Vladi nalaga pripravo celovitega odzivnega akcijskega načrta, ki ga mora v roku treh mesecev predstaviti poslankam in poslancem,« je zaključil poslanec Jožef Horvat.