ANDREJ ČERNIGOJ V POSLANSKEM VPRAŠANJU: PRI KAZNOVANJU PODJETNIKOV JE TREBA SPOŠTOVATI NAČELO SORAZMERNOSTI

DELI:
16.05.2020, NSi

»Zdravstveni inšpektorat je pristojen za nadzor nad upoštevanjem določb, ki urejajo ukrepe, ki jih morajo poslovni subjekti izpolniti za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19. Ukrepov se moramo seveda vsi držati, zato je prav, da inšpektorat preverja njihovo upoštevanje. Vendar moramo pri tem spoštovati tudi načelo sorazmernosti in upoštevati okoliščine, v katerih se je slovensko gospodarstvo znašlo,« je v pisnem poslanskem vprašanju ministru za zdravje Tomažu Gantarju zapisal poslanec NSi Andrej Černigoj.

Zanima ga med drugim, kolikšna je bila skupna višina denarnih sankcij, izrečenih poslovnim subjektom v času epidemije, koliko poslovnim subjektom je bila denarna kazen izrečena ter katere kršitve je inšpektorat ugotovil. Ministra za zdravje je vprašal tudi ali ocenjuje, da so bile izrečene kazni za poslovne subjekte sorazmerne in ali ocenjuje, da je npr. sankcija v primeru, da inšpektor ugotovi, da zaposlena oseba v gostinstvu opusti nošenje maske, sorazmerna?

»Kateri ukrepi po prenehanju epidemije ostajajo obvezni za poslovne subjekte, ki delujejo na področju gostinske, turistične, kozmetične in frizerske dejavnosti? Ali ocenjujete, da so zagrožene denarne sankcije sorazmerne glede na težak položaj poslovnih subjektov?« je poslanec NSi še vprašal ministra za zdravje.

Celotno poslansko vprašanje si lahko preberete TUKAJ.