Aleksander Reberšek: Banka Slovenije ljudem omejuje dostop do osnovne dobrine – do lastnega doma

DELI:
27.11.2019, NSi

»V tej državi se obnašate, kot da bi otroci skopali 5 milijard bančne luknje. Medtem ko je država gluha za oblikovanje okolja, v katerem bi mlade družine lahko pridobile stanovanje, jim Banka Slovenije zateguje se možnost kreditiranja. Taisti ljudje, ki so danes ostali brez možnosti stanovanjskega kredita, so nekaj časa nazaj dokapitalizirali banke za bančno luknjo, ki jo niso oni povzročili. Ti ljudje niso krivi za bančno luknjo, so pa danes po mnenju banke Slovenije kreditno nesposobni,« je na današnji seji odbora za finance povedal poslanec Aleksander Reberšek.

Dejal je, da spoštuje mnenje guvernerja, mnenja ekonomistov, Banke Slovenije, ampak zaradi teh ukrepov so ta trenutek prizadeti ljudje s povprečnimi in minimalnimi plačami.

To je utemeljil na primeru občana iz Braslovč, ki si želi hitreje priti do gradbenega dovoljenja, ker s februarjem pričakuje otroka. Če pa bo gradbeno dovoljenje prepozno, z ženo kredita ne bosta dobila, s tem pa ne bosta mogla plačati hiše. Omenil je tudi drug primer prijatelja, ki živi skupaj s partnerico in sta oba zaposlena. Pred kratkim sta dobila drugega otroka, s tem pa tudi zelo zmanjšala možnosti da dobita kredit za hišo.

»Razložite mi, kako bosta lahko plačevala najemnino za 400€, ne bosta pa morala odplačevati kredita v enakem znesku?? To je problem na terenu. To so dejstva,« je bil kritičen poslanec NSi in je dodal: »Razumem da Banka Slovenije želi omejit kreditiranje za luksuz – avto, počitnice, luksuzno opremo… Nimam nič proti. Ampak ne morem pa mimo tega da jim omejuje dostop do osnovne dobrine, to je dom,« je dejal Aleksander Reberšek.

Kreditna sposobnost se lahko zmanjša tudi za 1000 evrov

Banka Slovenije je z ukrepom določila, kolikšen je znesek, ki naj bi ga družina za posameznega otroka namenila in ki ga kreditojemalec in poslovna banka morata upoštevati. Čeprav skoraj zagotovo ta znesek ne ustreza realnosti. »Kreditna sposobnost se družini s petimi otroki po tem prisilnem in restriktivnem ukrepu Banke Slovenije tako lahko zmanjša tudi za 1000 evrov, kljub temu, da družina za otroke nameni veliko manj. Vemo, da si družine pomagajo pri stroških z otroki. Si sposojajo oblačila za malčke, vozičke, vse ostalo, kar otroci potrebujejo,« je dejal poslanec NSi.

Imate številke, ki utemeljujejo ta ukrep?

Dodal je, če se kreditojemalec in poslovna banka ne moreta svobodno dogovoriti o znesku, ki ga družina nameni za lastne otroke, gre za poseg v pogodbeno svobodo med banko in kreditojemalcem. Za tak poseg pa potrebujemo utemeljitev.

»Ali obstajajo številke, ki utemeljujejo ta poseg? Obstajajo številke, ki dokazujejo, da so družine problematičen kreditojemalec? Obstajajo številke, ki dokazujejo, kolikšno tveganje vsak otrok prinaša za zmožnost poplačila kredit? Če te številke ne obstajajo, je ukrep neutemljen,« je bil jasen Aleksander Reberšek in dodal: »Za krpati milijardne bančne luknje so davkoplačevalci super, ko pa oni potrebujejo kredit, pa so problem njihovi otroci. Tisti otroci, ki bodo davke plačevali še naslednja desetletja. Banka Slovenije pravi, da nekdo ne more plačati 400 evrov kredita vsak mesec samo zato, ker ima otroke. Lahko pa ta ista družina plačuje 500 evrov najemnine. Razumi kdor more.«

Državljani bodo po kredite odšli na črni trg

Opozoril je, da bodo državljani v takšni situacija šli po posojilo v tujino ali na črni trg. Ključni problem je po njegovem mnenju v naši državi to, da imamo na trgu premalo stanovanj in posledično draga stanovanja in visoke najemnine in da imamo slabe in preveč obdavčene plače. »Se vam zdi normalno, da bo nekdo s 1.1.2020 prejel 700€ minimalne neto plače, država pa si bo pri tem vzela skoraj 400€ davkov in prispevkov? Problem je, ker 200.000  Slovencev nima niti 700 evrov plače, več kot pol vseh zaposlenih dela za manj kot tisoč evrov neto. Ti ljudje so po novih predpisih Banke Slovenije skoraj brez izjeme, kreditno nesposobni, saj mora na računu po plačilu kredita ostati najmanj 674 evrov, če imajo enega otroka pa najmanj 792 evrov,« je dejal Aleksander Reberšek.

Razbremeniti je potrebno delo

Prepričan je, da je potrebno razbremeniti delo, kar smo v NSi že velikokrat predlagali tudi z spremembo zakonodaje.

»Menim, da bi predsednik vlade moral sprejeti določene ukrepe, spremeniti stanovanjsko politiko, znižati obremenitve plač, ne pa da tvita čez Banko Slovenije. Njegova naloga ni da tvita, ampak da ustvarja okolje, v katerem bodo naši državljani lahko dobili kredit za nakup stanovanja. Za osnovno dobrino, za svoj lasten dom. Tukaj je začetek družine. Potem pa otroci, naša prihodnost. Saj veste kako pravijo. Najprej štalca, potem pa kravca,« je zaključil Aleksander Reberšek.