ZNANJE JEZIKA JE POGOJ ZA USPEŠNO INTEGRACIJO V DRUŽBO

DELI:
07.03.2024, NSi

»Če imaš rad svojo domovino, svoj narod, svoj jezik, ni v tem nič rasističnega. Srčno domoljubje pa ni po okusu stranke Levica in ko nimaš argumentov, si označen za ksenofoba in nestrpneža. Slovenska akademija znanosti in umetnosti je ravno danes povedala, da je predlagan zakon o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ v republiki Sloveniji v okviru rednega postopka v nasprotju z interesi Republike Slovenije in njenih državljanov,« je uvodoma dejal poslanec NSi Aleksander Reberšek v oddaji 24ur zvečer.

Omenil je, da država že sedaj izvaja številne programe za skrb do vseh različnih etičnih skupin in predstavnikov drugih narodnosti. »Financiramo njihove projekte, društva, imajo tudi svoje medije,« je dejal Reberšek.

Ključni problem poslanec NSi vidi v zanemarjanju učenja slovenščine, saj koalicija v predlogu zakona predlaga učenje jezikov bivše SFRJ v osnovnih šolah. »Preveč se ukvarjamo s tem, da bi se Slovenke in Slovenci morali prilagajati tujcem, ki ne znajo našega jezika. V koaliciji raje predlagajo učenje jezikov bivše SFRJ v osnovnih šolah, namesto, da bi pričeli z intenzivno integracijo. To pa je popolnoma zgrešeno,« je opozoril Aleksander Reberšek.

Koalicija nima kaj pokazati, zato odpirajo teme, ki razdvajajo narod

Znanje jezika je po mnenju poslanca NSi pogoj za uspešno integracijo v družbo. »Otrok, ki pride živet v Slovenijo, bi se moral naučiti slovenskega jezika, da bi dobil primerno izobrazbo in s tem primerno zaposlitev. Tako bi postal enakovreden del družbe. Za to bi si morala politika prizadevati. Zakon pa je bil žal napisan v pisarnah daleč od terena, kjer pa se soočajo z veliko stisko obeh strani: tujcev in slovenskih državljanov, ki jim želijo pomagati,« je povedal.

V  5.a členu zakona jasno piše, da ministrstvo omogoča brezplačno učenje maternega jezika in pa kulture pripadnikov narodnosti bivših republik SFRJ. »Jaz te vlade ne razumem. Ker po dveh letih mandata nimajo nobenih rezultatov, se lotevajo tem, ki delijo slovenski narod in na ta način nabirajo politične točke in s tem želijo vplivati na čustva določenega dela našega prebivalstva. Kot poslanci bi se morali vsi skupaj truditi za poenotenje naroda, vzgajati domoljubje ter ohranjati slovenski jezik in slovensko besedo. Naši predniki so to težko prigarali. Zdaj pa ta vlada to uničuje,« je bil jasen Reberšek.

Zaključil je z naslednjimi besedami: »Moramo se odločiti, po kateri poti bomo šli: ali po poti »multi-kulti«, ali po poti normalnosti, kar zagovarjamo v NSi. Menimo, da je bistveno boljša pot ta, da tujce, ki pridejo živeti k nam, integriramo, torej da se naučijo slovenskega jezika in tako postanejo enakovredni del družbe.«