Zaradi neustrezne zakonodaje vse več samostojnih podjetnikov dela bolnih

DELI:
22.01.2018, NSi

Podpredsednik NSi Jožef Horvat je v svojem poslanskem vprašanju ministrico za zdravje povprašal o vedno pogostejši situaciji, ko delavci delajo bolni. Že pred časom je želel analizo ministrstva za zdravje glede tega vse bolj akutnega problema v Sloveniji. Ministrica pa je potrdila, da takšne analize na ministrstvu sploh ne obstajajo.

Zaradi slabe zakonodaje vse več ljudi kljub bolezni hodi na delo

»Vemo, kako težko samostojni podjetnik sam sebi plača nadomestilo plače zaradi bolezni, gre za 30 delovnih dni, torej približno šest tednov. Če samostojni podjetnik ne dela, ni plačil in je s tem ogrožena njegova eksistenca. Delavci pa se tudi bojijo, da bi izgubili službo, zato delajo bolni,« je pojasnil Jožef Horvat.

Podpredsednik NSi je na ministrstvo za zdravje že pred časom naslovil poslansko pobudo, da naredi analizo, kakšen strošek je ta pojav za zdravstveno blagajno. »Sprašujem vas gospa ministrica, ali ste to analizo pripravili in ali nam jo lahko predstavite?« je dejal Horvat in ob odgovoru ministrice povedal, da ga žalosti, ker taka analiza ne obstaja.

NSi je predlagala zakonodajo, ki bi problem rešila

Ministrico je Jožef Horvat tudi spomnil, da je NSi v lanskem letu v parlamentarno proceduro vložila novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bi rešila omenjeno problematiko. »Želeli smo spremeniti način izplačevanja nadomestila plače za delavce za čas njihove bolezni. Mi smo predlagali, da se skrajša obdobje, v katerem delodajalec izplačuje nadomestilo plače iz lastnih sredstev v primerih nezmožnosti delavca za delo zaradi njegove bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom,« je spomnil podpredsednik NSi.

Celotno poslansko vprašanje in odgovor ministrice si lahko preberete TUKAJ.