VLAGANJE SLOVENIJE V OBRAMBO JE VLOŽEK V NAŠE MIRNO ŽIVLJENJE V PRIHODNOSTI

DELI:
30.06.2022, NSi

Predsednik NSi Matej Tonin je v sredo, 29.6. gostoval v oddaji 24 UR zvečer in kot nekdanji obrambni minister ocenjeval trenutne varnostne razmere v Evropi in sklepe zasedanja zveze NATO v Madridu. Pozdravil je skorajšnji vstop Švedske in Finske v severnoatlantsko zavezništvo, saj se po njegovem s tem krepi varnost vse Evrope. Omenjeni državi imata namreč zaradi svoje dosedanje politike nevtralnosti zelo dobro razviti vojski in s tem v Nato prinašata dodatne zmogljivosti.

Dotaknil se je tudi tega, da je Rusija po novi strategiji NATA označena kot grožnja, do zdaj pa je po strategiji, ki je bila sprejeta pred desetimi leti, veljala za partnerico. NATO nikoli ni izvajal agresije na Rusijo, zato po mnenju Mateja Tonina nikakor ne smemo pristati na stališče Rusije, da jo širitev Nata ogroža.

Na vprašanje, kaj pomeni desetkratno povečanje NATO sil za odvračanje v vzhodni Evropi za Slovensko vojsko, je poudaril, da je ta širitev v prvi vrsti sporočilo, da NATO krepi odvračanje. Ruski predsednik Vladimir Putin se je po njegovem mnenju za napad na Ukrajino odločil prav zaradi prepričanja, da se Evropska unija in NATO ne bosta odzvala. Slovenska vojska ima trenutno v misijah po svetu približno 100 vojakov, a se bo ta številka morala precej povečati, pri čemer bo Slovenska vojska imela težave s kadri. Sicer ni edina, tudi nemška vojska pričakuje kadrovske težave, a je krepitev teh sil pomembna, saj bo Evropa, zlasti vzhodna, precej bolj varna.

Glede oklepnih vozil boxer je poudaril, da so tovrstna vozila hrbtenica Slovenske vojske in zmogljivost, ki smo jo obljubili zaveznikom. Glede tega pri novi slovenski vladi vidi nekaj pozitivnih sporočil, da ne bo zmanjševala izdatkov za obrambo in da ostaja zavezana izgradnji srednje bojne bataljonske skupine. Zato meni, da gredo stvari na tem področju trenutno v pravo smer.

Na vprašanje o reviziji nakupa oklepnikov boxer je dejal, da je povsem miren, saj pravi, da se je njegova ekipa zavedala zgodovinskosti tega posla in je vedela, da ne sme biti nobenih napak. Meni, da bo revizija pokazala, da je bilo vse v redu in da se bo nakup nadaljeval.

Poudaril je tudi, da je nujno, da Slovenija nameni načrtovana 2 % BDP za obrambo, ker mir in varnost nimata cene. Zdaj lahko opazujemo, kakšno ceno zaradi vojne plačuje Ukrajina. Ti izdatki so namenjeni temu, da v Sloveniji ohranimo mir in naš način življenja. S tem pa se bomo tudi oddolžili zaveznikom, ki zdaj plačujejo za našo obrambo.

Ob koncu je poudaril, da bo mir v Ukrajini dosežen šele, ko bo predsednik Putin spoznal, da na bojišču ne more več napredovati. Zato je tako pomembno, da se svet odzove na prošnje Ukrajine za pomoč v orožju, da bo lahko dosegla potrebno ravnovesje na bojišču, ki bo pripeljalo do pogajanj.