VLADNI ZAKON O INTERVENTNIH UKREPIH PO POPLAVAH IMA NEKAJ SLABIH REŠITEV

DELI:
10.11.2023, NSi

»Aktualna vlada je dobra pri obljubah in tudi pri fototerminih na terenu, a šibka pri konkretnih dejanjih. Na zakon o obnovi smo čakali dolgo, ljudje in občine pa nanj čakajo predolgo,« je ob obravnavi predloga interventnih ukrepov, ki ureja sanacijo po poplavah dejala poslanka Vida Čadonič Špelič. Dejala je, da zakon prinaša nekaj dobrih rešitev, hkrati pa vsebuje nekaj določb, ki jih v NSi težko podpremo.

»Podpiramo, da se vsem, ki so v poplavah izgubili svoje domove z zakonom omogoči, da za obnovo svojih hiš in stanovanj dobijo predplačilo v višini 20 odstotkov ocenjene vrednosti. A v NSi ocenjujemo, da je ta procent premajhen in zato smo predlagamo dvig na 40 odstotkov. Procent na koncu niti ni toliko ključen kot je ključna hitrost. Želimo si, da na ta sredstva ljudje ne bodo čakali tako dolgo, kot so čakale prizadete občine na poplačilo interventnih stroškov sanacije,« je pojasnila in dodala, da je smiselno prisluhniti tudi opozicijski stranki.

Ves čas smo opozarjali, da je obvezna solidarnostna sobota napačen ukrep

»Ves čas smo opozarjali, da je obvezna solidarnostna sobota na način, kot ste si jo takrat zamislili, napačna in da ne bo delovala. Sedaj jo ukinjate in prav je tako. Solidarnost ne more biti prisilna, sploh pa delavec za solidarnost ne more biti še dodatno udarjen, tako da od solidarnostne sobote plača še dohodnino in obvezne prispevke za socialno varnost,« je opozorila.

Poslanci NSi so opozorili tudi na določbo, ki se dotika razlastitev lastnikov poškodovanih objektov in v ta zakon ne sodi. »Opozarjamo, da razlastitev lastnikov na predlagan način ne bo delovala. Bojimo se, da bo prinesla ogromno slabe volje in to slabe volje ravno tistih ljudi, ki so že itak prizadeti. Predlagamo, da ta člen črtate in, da ga vnesete v zakon o obnovi, saj bo menda pred nami v enem tednu,« je dejala Čadonič Špelič ter opozorila tudi na napačen pristop pri sanaciji, saj z dvigom davkov in z dodatno birokracijo za ljudi in za podjetja država ne bo prejela več denarja. »Najprej ocenite škodo, ampak ocenite jo realno. Občine so prijavile škodo za tri milijarde, podjetja za eno milijardo, torej imamo štiri milijarde škode, vi pa govorite o desetih milijardah. Po naši oceni je škoda nerealno ocenjena in zaradi tega ni potrebno uvajati novih davkov na zalogo,« je še dodala poslanka NSi in napovedala, da takšnega predloga zakona v NSi ne moremo podpreti, kar ljudje nujno potrebujejo pomoč, pa ne bomo glasovali proti.