V SKRAJŠEVANJE ČAKALNIH VRST VKLJUČIMO VSE KAPACITETE V ZDRAVSTVU

DELI:
22.06.2023, NSi

»V Novi Sloveniji vedno znova poudarjamo, da mora denar slediti pacientu. Če želimo skrajšati čakalne vrste, je nujno treba uporabiti vse kapacitete, ki so na voljo. Vsi pacienti vplačujejo v sistem,« je na današnjem odboru za zdravje poudarila poslanka NSi Iva Dimic.

Vlada v noveli Zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema predlaga, da bi čakalne dobe krajšala usmerjeno zgolj pri izbranih zdravstvenih storitvah, kjer pacienti čakajo nad dopustno čakalno dobo. Nabor teh storitev, ki bi se plačevale po realizaciji tudi nad rednim programom, bi vlada prilagajala vsake tri mesece na predlog ZZZS. Obenem želi vlada iz skrajševanja čakalnih vrst izključiti zasebne izvajalce brez koncesije.

V NSi smo zato pripravili dopolnilo zakona, s katerim bi v usmerjeno krajšanje čakalnih vrst vključili vse zdravstvene izvajalce, ki imajo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti, ne glede na to, ali delujejo v javni zdravstveni mreži ali zunaj nje.

Iva Dimic je na primeru ponazorila nelogičnost sedanjega sistema: »Če gre namreč pacient, ki nedopustno dolgo čaka, po storitev k zasebniku čez mejo, na Hrvaško, mu ZZZS plačilo povrne; če bi želel pacient to storitev opraviti pri zasebniku v Sloveniji, pa je ne more. Ne vidim razloga, zakaj minister in koalicija ne želite zares skrajšati čakalnih dob.«

Dodala je še: »V NSi ves čas poudarjamo: čakalne vrste lahko skrajšajo samo zdravniki in zdravstveno osebje, tisti, ki delajo v našem zdravstvenem sistemu, nihče drug. Zato, draga koalicija, vas pozivam, da v skrajševanje čakalnih vrst vključimo vse kapacitete.«

Koalicijski poslanci so dopolnilo NSi zavrnili in predlog novele sprejeli brez njega.