PROGRAMSKA KONFERENCA NSi: VSEM DOSTOPNO JAVNO ZDRAVSTVO

DELI:
10.03.2023, NSi

Letošnja programska konferenca je bila posvečena prenovi slovenskega zdravstva in je potekala pod naslovom Vsem dostopno javno zdravstvo. Gostje konference so bili ustanoviteljica MC Medicor Slovenija prof. dr. Metka Zorc,  ustanovitelj specialistične ordinacije Avelana kirurg primarij dr. Andrej Šikovec, podpredsednik Zveze organizacij pacientov Slovenije Franci Gerbec in zdravnik, specialist infektologije Federico V. Potočnik. Zbrane pa sta nagovorila tudi predsednik NSi Matej Tonin in predsednik strokovnega odbora za zdravstvo v NSi Matjaž Trontelj.

Zbrane je uvodoma nagovoril predsednik NSi Matej Tonin, ki je dejal, zdravnika potrebuje vsak, zato delovanje zdravstvenega sistema tudi bistveno določa kvaliteto našega življenja. Slovenski zdravstveni sistem je resno bolan in brez odločnega ter hitrega ukrepanja bo kolapsiral. Še vedno imamo vrhunske strokovnjake in predane zdravstvene delavce. Žal pa imamo katastrofalno organiziranost sistema.

Vlada ima čas do maja

Predsednik NSi je še zagotovil, da je zdravstvo preveč pomembna tema, da bi jo prepustili političnim preigravanjem in taktiziranju. »Zato v Novi Sloveniji v začetku letošnjega leta še nismo vlagali predlogov zakonskih sprememb. Ne želimo poslušati, da naši predlogi kakorkoli blokirajo vladne. Vendar v nedogled nismo pripravljeni čakati. Danes napovedujem, da v kolikor do maja letošnjega leta ne bo resnih premikov, bomo v Novi Sloveniji začeli vlagati naše zakonske predloge,« je napovedal Tonin.

Celoten nagovor Mateja Tonina si lahko preberete TUKAJ.

Matjaž Trontelj je poudaril, da je treba v sistem takoj vključiti vse razpoložljive zdravstvene kapacitete pri vseh izvajalcih zdravstvenih dejavnosti – tako javne zavode, koncesionarje kot tudi zasebnike, uvesti posebno statusno obliko samostojnega nosilca zdravstvene dejavnosti, odpraviti monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in da bi morale biti vse zdravstvene storitve, tudi pri zasebnikih in koncesionarjih, plačane iz zdravstvenega zavarovanja.Prof. dr. Metka Zorc je dejala, da je desetletja sodelovala v različnih združenjih pri načrtih za boljšo organizacijo našega zdravstva. »Žalosti pa me dejstvo, da je vse ostalo na ravni predavanj in analiz,« je opozorila. Izrazila je zadovoljstvo z 9. točkami NSi za prenovo zdravstva, saj kot je dejala, je ta smer pravilna. »Stopiti moramo skupaj, saj lahko zbolimo vsi, ne glede na prepričanje, ki ga nosimo v srcu,« je pozvala dr. Zorc in dodala: »Brez učinkovite organizacije ni uspešnega zdravljenja. In brez sodelovanja vseh slovenskih zdravnikov ni dobre medicine. Verjemite mi, da se da situacijo urediti v letu dni – če le imamo prave vzvode in voljo, da se to uresniči.

Primarij dr. Andrej Šikovec je v svojem nagovoru orisal zdravstveno situacijo iz prve roke. Povedal je za zgodbo, ko mu je eden izmed njegovih pacientov dejal: Že 1 leto hodim od zdravnika do zdravnika in vi ste prvi, ki se me je fizično sploh dotaknil. To kaže, da je danes v sistemu nekaj narobe.” je bil jasen prim. dr. Šikovec in opozoril, da digitalizacija ni vsemogočna in da ne bo odpravila potrebe po osebnem stiku med zdravnikom in pacientom.  Rešitve vidi tudi v uvedbi nujnih služb v zdravstvenih domovih, kar bi zmanjšalo pritisk na urgence in večjih pristojnostih diplomiranih medicinskih sester.


Podpredsednik Zveze organizacij pacientov Slovenije Franci Gerbec je opozoril, da so predlagali, da bi v vse zdravstvene domove ter bolnišnice postavili zdravniškega pomočnika s srednjo izobrazbo, ki bi pacientu, ki dobi napotnico, pomagal in usmeril pacienta naprej. »V Sloveniji nas je 600.000, veliko nas ne zna uporabljati računalnika. Tukaj imamo tudi osebe z demenco, ki nujno potrebujejo pomočnika. V tem trenutku je naš cilj, da se z direktorji 25 slovenskih bolnišnic dogovorimo o vzpostavitvi zdravniškega pomočnika,« je pojasnil Gerbec.

Po videopovezavi je bil na konferenci udeležen tudi Federico Potočnik, ki je dejal, da pacient, ki na zahodu potrebuje pomoč, jo dobi hitro in takrat, ko jo potrebuje. »Vsaj 15 let se že pogovarjamo o celoviti prenovi zdravstvenega sistema, a do tega še nismo prišli. Rešitve NSi temeljijo predvsem na tem, da zdravnikom in osebju vračamo ukrepanje na lastno odgovornost. Odločitve moramo sprejeti sami in ne v odvisnosti od ministra. Še ena rešitev je v odprtju trga zavarovalnicam. Košarica pravic, ki jo ponudimo, mora tudi biti jasno določena. Prekiniti moramo centralno upravljanje bolnišnic, moč je potrebno vrniti zavodom, da si med sabo konkurirajo v oskrbi bolnikov,« je glavne rešitve povzel Potočnik.

Situacija, v kateri se je znašel slovenski zdravstveni sistem, zahteva temeljit premislek. Če hočemo ohraniti vsem dostopen zdravstveni sistem, ga moramo postaviti na nove temelje. V Novi Sloveniji verjamemo, da imamo prave odgovore za vprašanja in dileme, ki jih odpira zdravstvena reforma. Zavedamo se, da zdravje ni stvar koalicije ali opozicije oziroma dnevne politike, ampak je dober in dostopen zdravstveni sistem, ki odgovarja na potrebe ljudi, nacionalnega pomena.

Videoposnetek dogodka si lahko ogledate spodaj: