POTEZE TE VLADE UNIČUJEJO SREDNJI SLOJ TER TISTE NAJBOLJ DELOVNE IN PODJETNE

DELI:
30.06.2023, NSi

»Zdravstvo je trenutno ključen problem  slovenske družbe. Mi smo že pred tem imeli težave zaradi tega, ker smo ena izmed redkih držav v Evropi, ki je vztrajala  pri socialističnih konceptih, ki ne funkcionirajo, dodatno pa je naš zdravstveni sistem dotolkla še covid kriza. Spremembe so bile torej nujno potrebne. Trenutni minister je seveda veliko obetal. To leto je bilo napovedano kot reformno, ampak teh reform ni. Če pogledava dejstva, potem ugotoviva, da se dostopnost do zdravnikov ni povečala. Danes, če vprašate ljudi širom Slovenije, ali hitreje in lažje pridejo do zdravnika, bo odgovor ne. Statistike kažejo, da so se čakalne dobe celo povečale. Situacija v našem zdravstvenem sistemu se poslabšuje, kar pa ni dobro in za to so potrebne določene spremembe,« je v oddaji Pogovor o za Radio Ognjišče izpostavil predsednik NSi Matej Tonin.

Za NSi je po mnenju predsednika Tonina zagotavljanje vsem dostopnega javnega zdravstva ena izmed ključnih prioritet tega sklica državnega zbora. »Zdravnika vsakdo potrebuje, zato mora biti ta sistem oskrbe urejen,« je poudaril in nadaljeval: »Pripravljeni smo podpreti dobre predloge, ki bodo našim državljankam in državljanom zagotavljali dostopnost do zdravstvenih storitev. Žal pa ne vidimo velikih premikov na tem področju. Po dolgem letu čakanja smo v NSi sami pripravili zakon, ki je zelo preprost in pravi, da gre lahko državljan po zdravstveno oskrbo h kateremu koli zdravniku. Ni važno, ali ta zdravnik dela v državni ustanovi, neki privatni ordinaciji ali pri koncesionarju in zato njegovo zdravljenje plača zdravstvena zavarovalnica pod istimi pogoji, kot bi bilo to v državnem sistemu. Nam se to zdi več kot pravično.«

Prepričan je, da bi do zdravnika tako prišli l hitreje, to pa je tudi v interesu zdravstvene blagajne, da ljudje do zdravljenja pridejo čim prej in se hitreje vrnejo na delo. »Ukvarjati se moramo predvsem s predlogi, ki bi povečali dostopnost do zdravnika, potem pa šele z vsem drugim. Ena izmed ključnih stvari, ki bi jih morali izboljšati za dostopnost zdravstva, je drugačno organiziranje in delovanje naših državnih zdravstvenih sistemov. Skratka, da se jasno ve, kakšna je odgovornost in da so stvari  tudi znotraj organizacije razčiščene. To je pa zagotovo stvar, ki se jo niso lotili, pa bi pomembno prispevala k večji dostopnosti do zdravnikov,« dodaja Tonin.

Poteze te vlade uničujejo srednji sloj ter tiste najbolj delovne in podjetne

Predsednika NSi skrbijo tudi  vse slabše gospodarske napovedi. »Poslanska skupina NSi vsak mesec odide na teren, kjer obiskujemo razne družbe, gospodarske organizacije, kjer vsi zatrjujejo v en glas, da jih skrbi politika te vlade, ki je usmerjena praktično proti ustvarjalnim in tistim, ki delajo, ustvarjajo in polnijo državni proračun. In te skrbi se odražajo v tem, da so se zmanjšale investicije. Ko pa se zmanjšajo investicije, pomeni, , da ni novih proizvodov in ni novih zaposlitev,« je zaskrbljen Tonin.

Ta klima lahko povzroči veliko škodo tudi državnemu proračunu. »Levičarske davčne politike, ki poskušajo pobrati tistim, ki kaj delajo, so absolutno napačne. Ljudje niso neumni. Bolj kot se uvaja nove dodatne davke, bolj bodo ljudje iskali načine, kako še bolj doseči davčno optimizacijo. To je res korak v napačno smer in daleč od poslovnega okolja, kjer bi se delo splačalo. Skrbi pa nas lahko tudi dejstvo, da padamo na lestvici konkurenčnosti. Poteze te vlade uničujejo srednji sloj ter tiste delovne in podjetne. To so tisti, ki so hrbtenica razvoja vsake države. Težko je razumeti to levičarsko vlado, da uvaja nove davke na že tako davčno preobremenjene plače,« je opozoril Matej Tonin.

Problem te vlade je predvsem to, da besedam ne sledijo dejanja in da tisto, kar govorijo, ne delajo. »Mi smo v tem letu že mnogokrat videli, da je predsednik vlade nekaj napovedoval. Zgodilo se je pa popolnoma drugo. In enako se dogaja v gospodarstvu, ki ga vsaj  v besedah, seveda striktno podpirajo in tudi opozarjajo na iste stvari kot mi. Ampak ko pa pride do konkretnih dejanj, so pa rešitve drugačne vrste. Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je bil predstavljen,  ponovno vodi k večji obdavčitvi plač, kar mislim, da je seveda korak v napačno smer,« je bil jasen Matej Tonin.

Razočaranim državljanom moramo dati upanje, da je normalna, učinkovita desnosredinska vlada mogoča

V nadaljevanju oddaje sta se z voditeljico dotaknila tudi aktualnega dogajanja glede priprav na prihajajoče evropske volitve in odnosa med političnimi strankami na slovenski desnici. »Smo odgovorna stranka, ki se zaveda svojih obljub, ki smo jih dali ljudem v času predvolilnem času in dolžni smo narediti vse po svojih najboljših močeh v korist Republike Slovenije. Verjamem, da vsakdo dela tako, kot misli, da je najbolj prav. Včasih se naše poti ujamejo, včasih se pa tudi razlikujejo. To je popolnoma normalno. Če bi bile naše poti vedno iste, potem bi bili ena stranka, tako pa so v nekaterih delih tudi različne in zato imamo dve opozicijski stranki,« je odnos do opozicijskih kolegov komentiral Matej Tonin.

»Po tej trenutni levi vladi potrebujemo nujno dva mandata desnosredinske vlade, da stvari spravimo v red, da stvari postavimo znova na svoje mesto, predvsem pa, da bo Slovenija znova med najbolj konkurenčnimi in najbolj razvitimi evropskimi državami. V desnosredinski vladi, ki bi jo vodil Janez Janša, bi bilo to praktično nemogoče,« je dodal predsednik NSi Matej Tonin.

Prepričan je, da desna sredina ne more biti odvisna samo od enega človeka. »Ker če je, potem je to zelo slabo zanjo. Državljanom moramo znova ponuditi upanje in tega jim mora dati desna sredina. Zato sem Anžetu Logarju tudi povedal, da, če želi desni sredini pomagati, potem pričakujem tudi čimprejšnjo ustanovitev njegove stranke. Ponudil sem tudi, da po zgledu Demosa iz devetdesetih let oblikujemo predvolilno koalicijo, kjer se vnaprej povežemo in rečemo, da bomo po naslednjih volitvah sodelovali skupaj, kandidata za predsednika vlade pa bo dala tista stranka, ki bo imela najboljši rezultat. Razočaranim državljanom moramo dati upanje, da je normalna, učinkovita desnosredinska vlada mogoča,« je zatrdil Tonin.

Za prihajajoče evropske volitve je predsednik NSi dejal, da bodo izjemnega pomena. »Evropa rapidno pada kot globalna svetovna sila. Davno so nas že prehiteli v Ameriki, enostavno močnejši postajajo tudi na Kitajskem. In tukaj je Evropa na nek način v nezavidljivi situaciji. V Evropskem parlamentu potrebujemo predvsem evropske poslance, ki bodo močni, ki bodo imeli znanje in ki bodo usmerjali evropsko politiko, da se bo Evropa ukvarjala s ključnimi problemi. Kot resna stranka smo se na volitve že začeli pripravljati. Sprožili smo postopke evidentiranja, tako da naši lokalni odbori že predlagajo posamezne kandidate, ki želijo, da v imenu NSi nastopijo na tej listi. Svet stranke je naklonjenitudi temu, da za evropske volitve iščemo širšo koalicijo in se povežemo tudi s kakšno drugo stranko ali organizacijo in v tem smislu tudi delujemo. Vabilo sem poslal Slovenski ljudski stranki in Anžetu Logarju, da se nam pridružita na tej evropski listi in jaz mislim, da bi lahko s tako veliko evropsko koalicijo sestavili  močno listo, ki bi seveda znala zastopati interese Slovenije, pa tudi Evrope v Bruslju,« je pogovor zaključil Matej Tonin.

Celoten pogovor lahko poslušate TUKAJ.

Fotografija: Tanja Dominko, Radio Ognjišče