[Pogovori za boljšo Slovenijo] – KAKO STAREJŠIM ZAGOTOVITI DOSTOJNO STAROST?

DELI:
01.02.2022, NSi

V tretjem v nizu pogovorov pod naslovom Pogovori za boljšo Slovenijo smo v ospredje postavili dostojno starost. Skupaj z ministrom za delo Janezom Ciglerjem Kraljem, direktorico Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem Daljo Pečovnik, predsednikom ZDUS Janezom Sušnikom in strokovnim sodelavcem Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Markom Žulo smo spregovorili o pogojih za dostojno starost in dolgotrajni oskrbi.

Naša dolžnost je, da se starejši počutijo vključeni v družbo

»Solidarnost družbe se kaže v tem, kako zna poskrbeti za starejše. Slovenska družba je ena najstarejših na planetu. Naša dolžnost je, da se starejši počutijo vključeni v družbo, da se dostojno starajo in da so čim več časa aktivni. Prepričan sem, da je večina starejših celo življenje trdo delala, zato si zaslužijo dostojno pokojnino. Za to pa je nujen dober in vzdržen pokojninski sistem. To smo že pred časom zavedali v NSi. Eden izmed načinov skrbi za starejše je tudi v tem, da poskrbimo za čim večjo zaposljivost aktivne generacije,« je dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Čestital je ministru za delo Janezu Ciglerju Kralju za ogromne korake naprej na področju posodobitev infrastrukture domov za starejše. »Končno dobivamo moderne domove za starejše, ki bodo starejšim omogočali dostojno starost,« je dejal.

Poudaril pa je, da je za našo družbo tudi zelo pomembno medgeneracijsko sodelovanje, da starejši pomagajo mlajšim s svojimi bogatimi izkušnjami. »Če naredimo to vez med mladimi in starejšimi, bomo zares uspešna družba,« je še dodal predsednik NSi.

Izpostavil je tudi digitalne bone, ki jih minister Mark Boris Andrijanič pripravlja ravno za starejše, ki se želijo digitalizirati. Poudaril je, da se starejši digitalizacije ne smejo bati, mlajše generacije pa pozval k temu, da starejšim to področje približajo.

Cigler Kralj: Študije smo pretvorili v realnost

»Vsak starejši človek potrebuje dostojno starost. Ob žalostnem spoznanju, kako zelo slaba je situacija na področju oskrbe starejših, smo uspeli celotno družbo prepričati, kako nepravilno je bilo, da smo to področje pustili povsem zapostavljeno. Ne samo pri infrastrukturi, ampak tudi pri kadrih. Tukaj smo uspeli celotno družbo zmotivirati, da lahko zagotovimo dostojno starost in v to področje investiramo dovolj denarja. Študije je bilo potrebno pretvoriti v realnost,« je bil jasen minister za delo Janez Cigler Kralj.

Poudaril je, da so na ministrstvu za investicije v domove za starejše uspeli zagotoviti zgodovinsko rekordna sredstva. »V naši državi trenutno poteka kar 108 investicij na tem področju. Interventno smo uspeli pomagati tudi vsem domovom, da so lahko zaposlili nove sodelavce,« je še dejal minister za delo.

Janez Sušnik je poudaril, da je njihova zveza ob pričetku delovanja organizirala predvsem različna druženja za starejše, sedaj pa je ZDUS bistveno bolj usmerjen k aktivnostim za zagotavljanje kakovostne starosti. Dejal je, da pozdravlja uvedbo digitalnih bonov. V društvu so namreč že dobili tudi sredstva za izobraževanje starejših na področju digitalizacije. »Prepričan sem, da bodo tudi starejši prej ali slej ugotovili, da je digitalizacija dobra stvar. Mi se bomo po vseh močeh trudili za to, da bi to med starejšimi zaživelo,« je zagotovil.

Minister izkazal posluh za naše uporabnike

»Črna na Koroškem je dober zgled socialnega vključevanja. Vsi krajani namreč z ogromno spoštovanja sprejemajo naše uporabnike. Uporabniki se vključujejo v številne aktivnosti. Veliko smo naredili tudi na medgeneracijskem sodelovanju v kraju in občini. Zelo veseli pa smo tudi, da se je življenjska doba našim uporabnikom zelo podaljšala,« je povedala Dalja Pečovnik.

Prepričana je, da je potrebno posebnost, da uporabniki centra za usposabljanje, delo in varstvo živijo 50 let v neki instituciji, prepoznati in razumeti. »Zahvaljujem se ministru in njegovi ekipi, da so dobili posluh za naše uporabnike in njihov poseben način življenja,« je dejala.

Pozdravljamo ureditev dolgotrajne oskrbe

»Skupnost socialnih zavodov si že vrsto let prizadeva, da bi uredili sistemsko področje dolgotrajne oskrbe. Naš cilj je, da uporabniki dolgotrajne oskrbe pridejo do kakovostnih storitev ne glede na dohodke, kraj bivanja in izvajalca. Pozdravljamo ureditev dolgotrajne oskrbe v posebnem zakonu, a opozarjamo, da potrebujemo urediti še nekaj korakov, da bo sistem celostno zaživel,« je opozoril dejal Marko Žula in dodal: »Ponovno pa se zahvaljujem ministru in ekipi, da so prisluhnili strokovnim mnenjem in so jih pri snovanju sistema dolgotrajne oskrbe tudi izvedli.« Pozdravil je tudi premike na področju kadrov ter gradnje domov za starejše.