OSAMOSVOJITEV NAS JE POVEZALA, ZATO SI ZASLUŽI USTREZNO OBELEŽJE

DELI:
02.02.2023, NSi

»Osamosvojitev je zgodovinski dogodek, ki je najbolj povezal Slovence v vsej zgodovini. Predstavlja temelje nastanka naše sodobne države in zagotovo si ta veliki dogodek zasluži tudi posebno prezentacijo v muzejih. Vesel sem, da smo v prejšnji vladi uspeli ustanoviti  Muzej slovenske osamosvojitve. Sedanjo ukinitev razumemo kot, da to zgodovinsko obdobje ni ključno in pomembno za našo zgodovino. Na Ministrstvu za kulturo so imeli veliko možnosti, da ohranijo ta muzej. Če se ne strinjajo z direktorjem, bi ga lahko zamenjali, muzej pa bi lahko tudi preimenovali. Vse to pa so zaobšli, kar močno obžalujemo. Seveda se lahko ob tem vprašamo, kaj še sledi. In na mestu je vprašanje: Zakaj sta se vlada in ministrstvo za kulturo za ukinitev muzeja odločila prav sedaj,« je bil v sinočnjem soočenju v oddaji 24ur zvečer jasen predsednik NSi Matej Tonin.

Dejal je, da so tudi drugod po Evropi posebni muzeji, ki predstavljajo posamezna zgodovinska obdobja, ki so pomembna za določen narod. »Zagotovo pa je poseben poudarek prav na tistih zgodovinskih obdobjih, ki so bili temeljni za nek narod, temeljni za njegov nastanek in tudi za narodno samozavest. In osamosvojitev vsekakor takšna stvar je,« je poudaril Tonin.

Ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije se je po mnenju prejšnje vlade, v kateri je sodelovala tudi NSi, zdel primeren trenutek, da to obdobje tudi dobi posebno pozornost. »Z vami se strinjam, da morda ta lokacija ni najprimernejša, ampak menim, da si Ljubljana ob vseh turističnih obiskih zasluži posebno mesto, ki bo namenjeno slovenski osamosvojitvi in nenazadnje tudi slovenska mladina in mladi si to zaslužijo,« je dodal Matej Tonin.

Po mnenju predsednika NSi gre pri ukinitvi muzeja osamosvojitve za ideološki boj. »Ne morem se znebiti očitka, da je to stranka Levica namenoma naredila zdaj, ko se soočamo tudi z drugimi težavami in da na nek način v polnosti uresničuje tisto, kar je pred časom izpostavil poslanec Levice gospod Kordiš, ki je za osamosvojitev dejal, da je to kapitalistična kontrarevolucija. Tako mi tudi razumemo ukinitev tega muzeja,« je povedal Tonin ter nadaljeval: »Še vedno pa menim, da ministrica lahko naredi korak nazaj, in da, če ocenjuje, da je mesto, kjer je sedaj muzej, neprimerno,  se lahko poišče nadomestno mesto. Bistveno pa je, da nam je verjetno vsem v interesu, da slovenska osamosvojitev dobi primerno upodobitev v podobi dostojnega muzeja.«

Osamosvojitev pomeni pomembno prelomnico v naši zgodovini. Matej Tonin je v zaključku oddaje še opozoril, da slovenska osamosvojitev ne sme postati tema delitev ampak združevanja. »Osamosvojitev je stvar vseh nas, zato je ne more nihče privatizirati. To je dogodek, na katerem gradimo naše vrednote in domovino Slovenijo. Številni posamezniki so dali življenje za samostojno državo in spomin na to je potrebno negovati.«