NAPOVEDANA DAVČNA REFORMA BO ALI JE NE BO?

DELI:
06.04.2023, NSi

»V poslanski skupini NSi zahtevamo, da vlada nemudoma predloži osnutek predloga davčne reforme, natančen finančni okvir in izračune napovedane davčne reforme. Zanima nas tudi, kako se bo izvedla razbremenitev plač ter obseg obremenitve premoženja državljanov in podjetij,« je bil na nujni seji Komisije za nadzor javnih financ jasen njen predsednik Jernej Vrtovec.

Način, na katerega se je vlada lotila priprave in javne predstavitve davčne reforme, je nestrokoven, neprimeren in neprofesionalen

Poslanec Janez Žakelj je med drugim zbrane opomnil, da predstavniki vlade o konkretni vsebini davčne reforme dajejo različne informacije, ki so medsebojno v očitnem neskladju ali si celo nasprotujejo. Za slovensko javnost, gospodarstvo in nenazadnje tudi za parlamentarno opozicijo je ključno, da od vladnih predstavnikov končno dobimo uradni osnutek predloga napovedane davčne reforme.

Davek na premoženje bo ali ga ne bo?

»Predsednik vlade dr. Golob je oktobra 2022 v državnem zboru o razbremenitvi plač povedal, da bo vlada zniževala obdavčitev dela in zviševala obdavčitev vsega premoženja, ne le nepremičnin. 20. februarja 2023 je v državnem zboru zatrdil, da želi vlada znižati obremenitev dela in zvišati davčno obremenitev premoženja. Premoženje želijo ustrezno ovrednotiti, da bodo tisti, ki imajo bistveno več premoženja od drugih, za to premoženje pošteno plačali davke,« je zbrane poslance na seji KNJF spomnil predsednik Jernej Vrtovec in dejal, da je predsednik vlade v enem izmed zadnjih medijskih nastopov rekel, da je v sklopu davčne reforme predvidena dodatna obdavčitev premoženja, pri čemer je obdavčitev nepremičnin po njegovi oceni ustrezno urejena. Predsednik KNJF Vrtovec je bil ob tem jasen, da danes nihče, ne davkoplačevalci in ne gospodarstvo, ne vedo, kakšni so načrti vlade, kar izjemno negativno vpliva na predvidljivost davčnega in poslovnega okolja.

Ob koncu seje Komisije za nadzor javnih financ je njen predsednik Vrtovec predlagal članom komisije v sprejetje sklep, da Komisija za nadzor javnih financ predlaga vladi, da nemudoma, najkasneje pa v roku petih delovnih dni, predloži Državnemu zboru osnutek predloga, finančne okvire in natančne izračune napovedane davčne reforme,  razbremenitve plač ter napovedane obremenitve premoženja državljanov in podjetij. Vladni koalicijski poslanci so na veliko žalost, a pričakovano sklep soglasno zavrnili.