MLADA SLOVENIJA: POZIVAMO K PRENOVI SISTEMA ŠTUDENTSKE PREHRANE

DELI:
09.01.2023, NSi

V celoti objavljamo izjavo za javnost podmladka NSi Mlade Slovenije o aktualnem dogajanju na področju študentske prehrane.

V Mladi Sloveniji zaskrbljeni spremljamo dogajanje na področju študentske prehrane. S 1. januarjem 2023 so se namreč v sistemu subvencionirane študentske prehrane spremenile cene obrokov. Subvencija se je sicer zvišala z 2,82 EUR na 3,5 EUR, a se je hkrati povišala tudi najvišja vrednost obroka na 9 EUR.

Ob tem se sprašujemo, ali študentski boni še dosegajo svoj namen, zaradi katerega so leta 1992 nastali – omogočanje dostopa do uravnotežene in zdrave prehrane vsem študentom, ne glede na njihov socialni status. Pogled na seznam ponudnikov hitro pokaže drugačno sliko. Mnogo bolj kot sredstvo za omogočanje »uravnotežene in zdrave prehrane« so študentski boni v teh 30 letih postali socialni korektiv.

Vendar pa se z zadnjimi dvigi oddaljujejo tudi od tega. Ob najvišji vrednosti obroka 9 EUR bo na primer moral študent za kosilo doplačati 5,5 EUR. To bi v enem mesecu naneslo 110 EUR doplačil. Za študentski žep precejšen izdatek, zagotavlja pa le en obrok na delovne dneve. Če bi se študent po drugi strani odločal zgolj za prehranjevanje pri najcenejših ponudnikih, bi bilo to daleč od »uravnotežene in zdrave prehrane«.

V Mladi Sloveniji vemo, da so študentje iznajdljivi in domiselni, če jim to le omogočimo. Predlagamo razmislek o spremembi sistema študentske prehrane. Ena izmed možnosti je preusmeritev neporabljenih sredstev, namenjenih subvenciji študentske prehrane, v sklad za dodatne štipendije. Na ta način bi se socialni status študentov ustrezneje urejal, obenem pa študentom priznaval večjo mero samostojnosti.