Matej Tonin: Slovenija mora postati država priložnosti in zadovoljnih ljudi

DELI:
21.04.2018, NSi

“NSi misli z rešitvami in programom zelo resno. Slovenija mora postati dežela priložnosti in zadovoljnih ljudi,” je na kongresu stranke v svojem govoru dejal novo izvoljeni predsednik stranke Matej Tonin.

Uvodoma se je zahvalil Ljudmili Novak za vse, kar je storila za stranko, za krščansko demokracijo in s tem za celotno Slovenijo. Prepričan je, da bo v zgodovini NSi zagotovo zapisana z zlatimi črkami.

Med 15. najuspešnejših držav, če bo NSi v vladi

Izpostavil je tudi, da Slovenijo v prihodnosti čakajo številni izzivi, a če bo NSI v vladi bo država zagotovo uspešna. “Volitve bodo začrtale smer prihodnjega razvoja. Slovenija je lahko med 15. najuspešnejših držav na svetu, ko bo NSi dobila priložnost, da prevzame odgovornost v vladi,” je prepričan Tonin.

Poudaril je, da NSi stranko gradi na skupnih vrenotah, iz katerih izhaja vsebina. Instant stranke pa je označil za prazne lupine brez programa in vsebine. “Njih ne povezujejo vrednote, ampak interes: »Biti zraven, ko se bo delilo«. Bodite drzni, na tokratnih volitvah podprite NSi. Stranko z vsebino, stranko z delovnimi ljudmi, predvsem pa stranko v kateri imamo radi Slovenijo,” je poudaril Matej Tonin.

Parole nas ne zanimajo, ponujamo konkretne rešitve

Izpostavil je, da je NSi glas razuma. Stranka zastopa delavne in poštene ljudi. “Njim je namenjen program »15 za 15«, v katerem izpostavljamo 15 ključnih problemov naše družbe in zanje ponuja povsem konkretne rešitve. Postavljamo si merljive cilje. Slovenijo hočemo postaviti na zemljevid 15 najbolj uspešnih držav na svetu po kakovosti življenja. Parole nas ne zanimajo, mi ponujamo konkretne rešitve,” zagotavlja predsednik NSi.

Prepričan je, da je bilo zadnje desetletje izgubljeno desetletje, ki je prineslo veliko razočaranj in apatije. “Nadaljevati moramo drugače. Nadaljevati moramo boljše. Začnimo z več pravičnosti. Zaradi dolgotrajnih sodnih postopkov zaupanje v sodstvo iz dneva v dan kopni. Zapor naj zopet postane zapor, ne pa plačan dopust, športni oddih ali vikend aranžma za pisanje knjig. V NSi bomo naredili konec dvojim merilom,” je bil jasen Matej Tonin.

Nesprejemljivo se mu zdi tudi to, da ljudje umirajo zaradi čakalnih vrst. “Vzpostaviti moramo sistem, kjer bodo vsi državljani koristili razpoložljive kapacitete in ne zgolj tisti, ki imajo denar. V NSi misli resno, zato bomo z zdravstveno reformo, vsem državljanom zagotovili dostopno zdravstvo. Reforma zdravstvenega sistema, ki jo predlaga NSi, vsem državljanom  zagotavlja dostopno zdravstvo,”

Slovenske plače so prenizke, ker so preveč obdavčene. “Nižji davki pri istem brutu ustvarjajo večji neto. Rešitev NSi je preprosta in učinkovita. Ne ogroža pokojninske niti zdravstvene blagajne. Vsem, ne glede na zaposlitev v javnem ali zasebnem sektorju, pa daje višje neto plače,” je zagotovil in dodal, da se mora delo v Sloveniji zopet splačati.

Zavzel se je tudi za nujno pomladitev Slovenijo, zato je napovedal, da bo NSi okrepila družinsko politiko.

Pomagajte mi, da postanemo vodilna politična sila v državi

Državljane je pozval, da 3. junija NSi dajo priložnost. NSi misli resno. Če kdaj, potem je zdaj čas! NSi je pripravljena za vstop v vlado. Seveda pa v vlado ne bomo vstopili za vsako ceno. Zanimajo nas samo razvojne vlade, saj je Slovenija po izgubljenem desetletju lačna prave razvojne vlade. Večja kot bo podpora NSi, večja bo možnost za razvojno vlado,” je poudaril vodja NSi.

Novi predsednik je povedal, da se zaveda velike odgovornosti, ki mu jo je naložil svet stranke z imenovanjem za v.d. predsednika NSi. “Danes stojim pred vami kot kandidat za predsednika in vas prosim za podporo. Želim si, da mi pomagate, da se krščanska demokracija okrepi in postane vodilna politična sila v državi,” je povedal Matej Tonin in zaključil:

“Ko se ozrem nazaj, ko se ozrem na prehojeno pot krščanske demokracije, mi je jasno, da je pred menoj velika odgovornost. Čutim veliko spoštovanje do mojih predhodnikov. Storil bom vse, kar je v moji moči, da njihovo delo nadaljujem.”

Celoten govor si lahko preberete TUKAJ.