Ljudmila Novak: Blagoslov šole lahko moti le verske nestrpneže

DELI:
23.11.2017, NSi

»Žalosti me, da imamo v državnem zboru lahko tako nestrpne razprave. Gre samo za poceni nabiranje političnih točk pred volitvami,« je poudarila predsednica NSi Ljudmila Novak glede predloga priporočila v zvezi z doslednim spoštovanjem ločitve cerkve in države. Levica je namreč sklicala sejo zaradi blagoslova šole na Polici pri Grosuplju.

Spomnila je na današnji praznik dneva Rudolfa Maistra, ki je obranil dobršen del naše države. A se ne bi imel za kaj boriti, če ne bi pred njim škof Slomšek prestavil sedeža škofije v Maribor.

»Živimo v času, ko je vzgoja za temeljne civilizacijske vrednote bistvenega pomena. Hvala bogu, da so še ljudje, duhovniki, ki so pripravljeni darovati svoje življenje za druge, za šibkejše. Moramo omeniti tudi številne prostovoljce, ki v župnijah ali v Karitas, delajo za šibkejše. In nikogar ne sprašujejo, ali je veren ali ne,« je poudarila Ljudmila Novak.

Blagoslov lahko moti le verske nestrpneže

Blagoslov šole je bil namenjen temu, da bi se otroci v stavbi dobro počutili, da bi bili varnejši. “Komu to sploh lahko škodi? To lahko moti le verske nestrpneže,« je bila jasna predsednica NSi, ki je še dodala: »V prvi vrsti je treba pogledati na človeka in ljudem zagotoviti, da bodo lahko resnično zaživeli versko svobodo. Sama v sodelovanju verskih skupnosti in države vidim predvsem pozitivne stvari. Dejansko bi si ti pozitivni rezultati zaslužili posebno sejo ali več sej v državnem zboru.«

Spomnila je tudi na odločbo Ustavnega sodišča iz leta 2003, ki je dobro razčlenila načela pozitivne ločenosti verskih skupnosti in države. »Tam piše tudi, da je blagoslov javnih stavb dopusten v primeru ocene, da je to v konkretnem primeru primerno. Nikogar ne bi bilo prav siliti v katerokoli vero, k molitvi. Sama in v NSi se zavzemamo za spoštovanje in sodelovanje,« je dodala Ljudmila Novak.