Kongres EPP v Helsinkih: Kandidat za predsednika Komisije postal Manfred Weber

DELI:
08.11.2018, NSi

Največja evropska politična družina Evropska ljudska stranka (EPP), je v Helsinkih priredila dvodnevni kongres, ki se ga je udeležila tudi delegacija NSi. Delegati so med drugim obravnavali smernice za razvoj digitalne Evrope in vizijo prihodnosti EU. Izvolili pa so tudi vodilnega kandidat za evropske volitve, ki bodo maja prihodnje leto. To je postal Nemec Manfred Weber, ki ga je podprla tudi delegacija NSi.

Novo Slovenijo je na kongresu EPP zastopala delegacija na čelu s predsednikom Matejem Toninom, podpredsednikom Valentinom Hajdinjakom, evropskim poslancem Lojzetom Peterletom, glavnim tajnikom Robertom Ilcem in mednarodnim tajnikom Federicom Potočnikom.

V luči prihajajočih evropskih volitev v maju prihodnje leto, pa je Evropska ljudska stranka v Helsinkih imenovala tudi svojega vodilnega kandidata za vodjo Evropske komisije. Za omenjeno mesto sta se potegovala nekdanji finski predsednik vlade Alexander Stubb in vodja poslanske skupine EPP Manfred Weber.

Weber, ki je bil vseskozi nesporen favorit edinega tekmeca, je bivšega finskega premierja Alexandra Stubba, premagal s 492 glasovi proti 127.

 

Vodilni kandidat EPP volivcem obljublja Evropo, v kateri se bodo počutili doma in varne, ki ne bo projekt elit, temveč vseh državljanov. Obljublja jim novo poglavje za boljšo Evropo – brez jeze in strahu, temveč z optimizmom in upanjem, brez nacionalizma, temveč s solidarnostjo. Poudarja, da je treba ustaviti nezakonite migracije.

45-letni Weber iz vrst bavarske krščansko-socialne unije CSU je evropski poslanec od leta 2004, od leta 2014 pa predsednik politične skupine EPP v Evropskem parlamentu. Maja se je v pogovoru z STA v prvi vrsti predstavil kot Bavarec z močno regionalno identiteto. Sicer pa se je opisal kot “prepričan Evropejec”, ki ima rad dobro vsebinsko razpravo, nad vse pa postavlja kompromis.

 

 

 

Posnetek prvega dne kongresa EPP:

Second day of the EPP Congress! ️🔵Tune in! #Up2EU #EPPHelsinki

Objavil/a EPP – European People's Party dne Četrtek, 08. november 2018