Koalicije ne zanima socialna ogroženost starejših, onemoglih in otrok

DELI:
22.02.2018, NSi

vir: 24ur.com

V NSi že več let zapovrstjo opozarjamo na nedopustno stopnjo revščine in socialne izključenosti nekaterih najranljivejših družbenih skupin, med katere žal še vedno sodijo otroci ter starejši in onemogli. Ker se koalicija glede tega problema ni zganila, smo na to temo sklicali nujno sejo.

Kljub temu, da smo predstavili problematiko, ki je zaskrbljujoča, je vladna koalicija glasovala proti sklepu, da ministrstvo za delo pripravi ukrepe za izboljšanje materialnega stanja starejših oseb, ki živijo v enočlanskih gospodinjstvih.

Revna vsaka tretja oseba, ki živi sama

Poslanka NSi Iva Dimic je ob sklicu nujne seje parlamentarnega odbora poudarila, da bi morala naša država veliko bolje poskrbeti za enostarševske družine, predvsem je poudarila problem vdov in vdovcev.

»Kljub gospodarski rasti, se v Sloveniji razmere na področju socialne varnosti in revščine celo poslabšujejo,« je opozorila poslanka NSi in dodala: »Podatki kažejo, da je vsaka tretja oseba, ki živi v enočlanskem gospodinjstvu, revna. Stopnja revščine v tej skupini se celo povečuje, zato je potrebno takoj ukrepati!«

Kljub zavedanju, da na tem področju problem zares obstaja, se nihče izmed vzvodov oblasti ne premakne. Temeljitih izboljšav namreč ni. »Že več let opozarjamo na nedopustno stopnjo revščine in socialno izključenost najranljivejših družbenih skupin, predvsem otrok, starejših in onemoglih. A resnega napredka ni,« je bila poslanka NSi kritična do vladajoče koalicije.

Koalicija zavrnila ukrepe 

Iva Dimic je izpostavila podatek, da revščina močno ogroža zlasti starejše oseb, večinoma žensk, ki živijo v enočlanskem gospodinjstvu. »Oseb, ki živijo same, naj bi bilo kar 56.000. Podatki kažejo, da je tretjina oseb, ki živijo v enočlanskem gospodinjstvu, revnih. Tudi zato smo v NSi predstavili nov tristebrni pokojninski sistem, ki bo vsem zagotovil pokojnino, s katero bo mogoče dostojno preživeti starost,« je opozorila poslanka NSi.

Na nujni seji smo v NSi predlagali sklep, da odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide priporoči ministrstvu za delo, družino, in socialne zadeve, da pripravi nabor ukrepov za izboljšanje materialnega stanja starejših oseb, ki živijo v enočlanskih gospodinjstvih in o tem po šestih mesecih poroča odboru. A je bil ta sklep z večino zavrnjen.