Jožef Horvat in Aleksander Reberšek: Naša socialna politika je zgrešena

DELI:
14.06.2019, NSi

»Danes se v Sloveniji ne splača delati. Zato želimo danes odpreti razpravo o tem, kako te anomalije znotraj socialne politike odpraviti ter kako delo zopet narediti za vrednoto. Razlika med socialno pomočjo in minimalno plačo je danes namreč prenizka. Imamo nizko brezposelnost in visoko gospodarsko rast, pa številka prejemnikov denarne socialne pomoči narašča. To ni normalno,« je na današnji novinarski konferenci opozoril vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Novinarska konferenca pred nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki jo je zahtevala NSi, je bila namenjena vprašanju, zakaj se delo v Sloveniji ne splača. Vodja poslanske skupine NSi in poslanec Aleksander Reberšek sta izpostavila problematiko rekordnega števila prejemnikov denarne socialne pomoči v času najvišje stopnje zaposlenosti in visoke stopnje rasti bruto domačega proizvoda v Republiki Sloveniji.

Delo v Sloveniji se danes ne splača

Jožef Horvat na današnji novinarski konferenci: Delo v Sloveniji se danes ne splača

Objavil/a NSi dne Petek, 14. junij 2019

»Sprašujemo se, kakšna je ta naša socialna politika, če je naši državljani ne razumejo? Sistem je neživljenjski, ob tem pa še preveč obremenjen z različnimi birokracijskimi postopki,« je bil jasen Jožef Horvat.

Aleksander Reberšek je k temu dodal še vidik pritoka cenejše delovne sile v Slovenijo, čeprav imamo na socialni pomoči precej ljudi, ki so za delo sposobni in zdravi.

»Naša socialna politika je zgrešena. Zdrav človek potrebuje delo ne pa socialne pomoči. Imamo 72.000 brezposelnih oseb, uvažamo pa delavce iz tretjih držav. To ni kritika delavcem iz teh držav, ampak je to kritika sistema. Posledica tega namreč je, da plače in standard naših državljanov ne morejo naraščati zaradi konstantnega pritoka cenejše delovne sile. Rešitev vidim v tem, da plače davčno razbremenimo, da bodo tako višje. Socialne pomoči za zdrave in delovno sposobne ljudi pa je potrebno časovno omejiti,« je povedal Aleksander Reberšek.

Z razpravo na nujni seji želimo v NSi ustvariti okolje, v katerem bi delo zopet postalo vrednota. Zavzemamo pa se tudi za to, da se družinsko politiko izvzame iz socialne politike.