Jernej Vrtovec: Za izboljšanje zdravstvenega sistema sta nujna dialog med ključnimi akterji in politična volja

DELI:
27.01.2016, NSi

slovenija 09.07.2015, Jernej Vrtovec, poslanec, NSi, foto: Anze PetkovsekDržavni zbor danes na redni seji obravnava predlog priporočila v zvezi s predlogom zakona o zdravstveni dejavnosti. Poslanec NSi Jernej Vrtovec je v predstaviti stališča dejal, da je velika rana slovenskega zdravstvenega sistema predvsem pomanjkanje dialoga med akterji v zdravstvu prav tako pa tudi pomanjkanje politične volje za uvedbo prepotrebnih reform.

»Predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti je sicer še v nastajanju, vendar se ne čudimo plazu očitkov, ki se je že usul na Ministrstvo za zdravje. Po razpravi na Odboru za zdravstvo ugotavljamo, da ministrstvo ne glede na podane pripombe vztraja v svojih namerah in ni spremenilo stališč. Strokovno javnost in dosedanje koncesionarje so namreč razburile napovedane spremembe na področju podeljevanja koncesij. Menimo, da se je Ministrstvo za zdravje napačno lotilo usklajevanja sicer potrebnih sprememb na področju koncesij z ustreznimi deležniki. Zakaj? V javnosti se je namreč uspel celo uveljavljati slabšalni in podcenjevalni odnos do koncesionarjev in zasebnikov, ki pa v pretežni meri rešujejo zdravstveno varstvo državljank in državljanov. Tudi koncesionarji so del javnega zdravstva. Res je, da smo bili v preteklosti priča stihijskemu in domačijskemu podeljevanju koncesij, in prav zato je področje treba urediti bolj pregledno, učinkovito in v dialogu z deležniki,« je uvodoma pojasnil Vrtovec.

Vrtovec: Državljani moramo imeti možnost izbire tudi ko gre za zdravstvo

Poslanec NSi je tudi dejal, da nikakor ni primerno slabšalno označevanje koncesionarjev ter zasebnikov v zdravstvu, saj je to tisti del zdravstvenega sistema, ki ponuja možnost izbire in predstavlja konkurenco javnemu sistemu ter zmanjšuje čakalne dobe. »Državljani moramo imeti možnost izbire, da bomo sami odločali kje oziroma pri kom se želimo zdraviti. Nenazadnje gre za naš in javni denar. Tudi čakalne vrste se bodo zmanjšale le na način, da bodo tisti ponudniki zdravstvenih storitev, ki imajo predloge čakalne vrste zaprli svoja vrata, prosperirali pa bodo tisti, ki bodo znali storitev ponuditi dovolj hitro,« je dejal Jernej Vrtovec in dodal, da v NSi pripravljamo zdravstveno reformo, pri čemer želimo, da se nadzor nad podeljevanjem in izvajanjem koncesij okrepi, ne pa omejuje, saj so koncesije odigrale pomembno vlogo pri stabilnosti zdravstvenega sistema in uporabnikom približale dostopnost storitev.

Jernej Vrtovec je bil kritičen predvsem do kriterijev za pridobitev koncesije. »Po predlogu ministrstva namreč lahko pridobijo koncesije fizične in pravne osebe, pri čemer mora biti edini ali večinski lastnik pravne osebe odgovoren nosilec zdravstvene dejavnosti. Tako pogojevanje lastniške strukture je ustavno sporno tudi z vidika svobodne gospodarske pobude in načela enakosti pred zakonom kot tudi trenda na področju financiranja zdravstvenega sistema, ki se pomika k večjemu vložku zasebnega financiranja. Predlagana novela namreč preprečuje večje zasebne investicije v zdravstveno dejavnost in tudi odvzema koncesije številnim kapitalsko najsposobnejšim in najrazvitejšim pravnim osebam. Prav tako je sporna omejitev trajanja koncesije na 15 let kot tudi poseganje v izvirno pristojnost občin in mest pri podeljevanju koncesij na primarni ravni,« je v zaključku pojasnil Vrtovec.

Predlog zdravstvene reforme, ki jo je pripravila NSi in je trenutno v fazi javne obravnave si lahko ogledate TUKAJ.