Jernej Vrtovec: Dajmo ljudem možnost, da se sami odločijo, pri kom se bodo zdravili

DELI:
15.01.2016, NSi

slovenija 09.07.2015, Jernej Vrtovec, poslanec, NSi, foto: Anze PetkovsekNa parlamentarnem odboru za zdravstvo je včeraj potekala razprava o zakonu o zdravstveni dejavnosti, ki ureja opravljanje zdravstvene dejavnosti in podeljevanje koncesij. Jernej Vrtovec je uvodoma dejal, da je velika rak rana slovenskega zdravstvenega sistema predvsem pomanjkanje dialoga med akterji v zdravstvu.  »Bojim se, da je nekaterim uspelo med seboj spreti glavne akterje, kar je vidno tudi ob poročanju medijev. Glede na to, da ministrica – tako poročajo tudi mediji – premalo komunicira z vsemi deležniki v zdravstvu, današnjo sejo vidim kot priložnost za pravi pogovor in soočanje mnenj. Jasno je, da brez dialoga ključnih in prepotrebnih sprememb v slovenskem zdravstvu ne bomo dosegli,« je pojasnil Vrtovec in dodal, da si ne predstavlja sprejema reforme, če bo določen del akterjev ostal nezadovoljen in s spremembami ne bo soglašal.

»Do sprememb v zdravstvu bomo očitno lahko prišli le s posredovanjem predsednika vlade, saj je ključni problem pri uvedbi sprememb pomanjkanje politične volje. A če bo nosilec in pobudnik zdravstvene reforme predsednik vlade, verjamem, da bo uporov proti spremembam manj,« je o zastoju pri uveljavljanju sprememb dejal Vrtovec.

[blocktext align=”right”]Jernej Vrtovec: Ključni problem pri uvedbi sprememb v zdravstvu je pomanjkanje politične volje.[/blocktext]

Zasebniki in koncesionarji zmanjšujejo čakalne vrste

Poslanec NSi je opozoril tudi na sovražen odnos in slabšalno označevanje koncesionarjev ter zasebnikov v zdravstvu, saj so tisti del zdravstvenega sistema, ki ponuja možnost izbire, predstavlja konkurenco javnemu sistemu in zmanjšuje čakalne vrste. »Državljan mora imeti možnost izbire pri tem, kje oz. pri kom se želi zdraviti. Nenazadnje gre za njegov denar in naj sam odloča, kje se bo zdravil. Tudi čakalne vrste se bodo zmanjšale le na način, da bodo tisti ponudniki zdravstvenih storitev, ki imajo predolge čakalne vrste, zaprli svoja vrata, prosperiali pa bodo tisti, ki bodo znali storitve ponuditi dovolj hitro,« je pojasnil Vrtovec.

Predlog zdravstvene reforme, ki ga je pred nekaj tedni predstavila si lahko ogledate na spletni (pod)strani www.nsi.si/zdravstvo, kjer lahko sodelujete tudi s svojimi predlogi.

Celotno razpravo na seji odbora za zdravstvo si lahko ogledate TUKAJ.