JANEZ CIGLER KRALJ: STAROST MORA POSTATI VKLJUČUJOČA, DEJAVNA IN DOSTOJANSTVENA

DELI:
01.10.2020, NSi

Minister za delo Janez Cigler Kralj je ob mednarodnem dnevu starejših izpostavil, da je starost je neizogiben del življenja. “Prav zato mora postati vključujoča, dejavna in dostojanstvena. Vključujoča družba, ki starejših ne odriva, je zame pomemben cilj ob zavedanju, da je veriga močna tako, kot je močan njen najšibkejši člen,” je dejal.

Prav vloga starejših v družbi in skrb za starejše je po zagotovilih Ciglerja Kralja prednostna naloga njegovega mandata in ključna tema dela ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zato temu področju namenja izjemno, tudi osebno pozornost.

Po opozorilih ministra je na ranljivosti starejših dodatno in močno opozorila epidemija covida-19, saj so med najbolj izpostavljenimi ravno starejši. Zato vse od začetka epidemije zavodom v okviru svojih pristojnosti nudijo vso potrebno pomoč. “Zaznavamo potrebe in stiske in nanje tudi odgovarjamo. Ne le simbolično, tudi konkretno,” je dejal in spomnil, da je pet zakonodajnih paketov pomoči za obvladovanje posledic epidemije namenjenih predvsem ranljivim skupinam.

Nanizal je ukrepe iz petega protikoronskega zakona, ki so pomembni z vidika preprečevanja širjenja in omejevanja okužbe z novim koronavirusom v domovih za starejše. “Zagotavljamo začasno razporeditev zaposlenih v domove, ki se soočajo s povečanim obsegom dela zaradi okužb. Zaposleni, ki bodo začasno razporejeni, bodo upravičeni do 20-odstotnega dodatka. Zagotavljamo 30-odstotni dodatek za zaposlene, ki neposredno delajo z obolelimi s covidom-19.”

Epidemija novega koronavirusa pa je po oceni Ciglerja Kralja razgalila tudi dva ključna sistemska problema na področju oskrbe starejših, to sta kadrovska in finančna podhranjenost domov za starejše. “Veseli me, da smo v tem mandatu vendarle naredili pomembne premike tudi na tem področju,” je navedel minister za delo.

Izpostavil je, da bo država s podelitvijo koncesij in intenzivnim črpanjem evropskih sredstev gradila in obnavljala domove za starejše ter zagotovila dodatne kapacitete za dnevno varstvo in deinstitucionalizacijo. Z dodatnimi sredstvi bodo v naslednjih dveh letih omogočili zaposlitev dodatnih 620 delavcev pri izvajalcih institucionalnega varstva v javni mreži. “Želimo vzpostaviti pregleden in dostopen sistem varstva starejših, ki omogoča, da starejši čim dlje ostanejo v domačem okolju, z vso oporo, ki jo potrebujejo,” je dodal minister.