DRŽAVNI ZBOR JE SPREJEL ZAKON O NALEZLJIVIH BOLEZNIH

DELI:
29.06.2022, NSi

V tem tednu poteka maratonska 7. izredna seja Državnega zbora Republike Slovenije, ki se bo zaključila v petek. Poslanci so danes razpravljali o dveh pomembnih zakonih, medrugim tudi o Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o socialno-varstvenih prejemkih, ki ga je v zakonodajni proces vložila prav naša poslanska skupina.

ZAKON O SOCIALNO-VARSTVENIH PREJEMKIH

Janez Cigler Kralj je poudaril, da gre za izjemno pomemben člen paketa štirih zakonov za okrepitev in izboljšanje socialne, družinske politike in pa politike trga dela. S tem paketom ukrepov smo v Novi Sloveniji želeli podati roko Vladi, saj nas jeseni čakajo izredno težke razmere. Draži se električna energija, pogonska goriva in hrana.

V nadaljevanju razprave izpostavil, se je potrebno pripraviti na te razmere, počistiti in urediti socialno politiko, da bo tisti, ki je zdrav in dela zmožen, lahko prevzel odgovornost zase in delal, tisti pa, ki je ranljiv in ne zmore poskrbeti zase, pa bo lahko dobil učinkovito socialno pomoč, v vseh ozirih, da bo lahko preživel tisto kratko obdobje, za katero je socialna pomoč namenjena in čim prej zopet začel skrbeti zase, prevzel odgovornost in prevzel, pravzaprav začel delati za svoje preživetje. Kot izredno pomembno je izpostavil določbo, da se tistim staršem, ki ne zagotovijo, da bi njihov otrok obiskoval osnovno šolo, bil prisoten pri pouku in ga s tem prikrajšajo za njegovo temeljno pravico pridobitve osnovnošolske izobrazbe, da se tem staršem izplačuje denarna socialna pomoč v naravi, ne pa v gotovini.

V Novi Sloveniji smo prepričani, da zakon na eni strani omogoča resnično močno in bolj pravično socialno politiko, torej pomagati tistim, ki so v socialni stiski s tem, da se jim učinkovito pomaga, da lahko čim prej zopet prevzamejo odgovornost za svoje preživljanje. In na drugi strani, ker preprečuje, da bi tisti, ki so zdravi in dela zmožni neupravičeno koristili ukrepe socialne politike.

Kdor je zdrav in dela zmožen naj dela, ne pa prejema denarne socialne pomoči.

ZAKON O NALEZLJIVIH BOLEZNIH

V Poslanski skupini Nove Slovenije bi z veseljem podprli Zakon o nalezljivih boleznih, a ga žal ne moremo, saj se nam zdi, da je zakon bolj priročnik, kot pa pravna podlaga za ukrepanje v epidemiji.

Dr. Vida Čadonič Špelič je izpostavila, da je pozitivno, da je zakon spisala civilna družba, torej ljudstvo, vendar je zakon premalo dodelan. Namreč, kadar gre zares in pri epidemiji gre res zares, je treba ukrepe predpisati in ukrepe mora predpisati vlada, zato vlado imamo. Torej vlada mora prevzeti odgovornost, je še izpostavila poslanka. V zaključku je poslanka še izpostavila, da v NSi ne bomo glasovali proti, ker želimo pokazati, da kot opozicija ne bomo virusa epidemije politizirali, saj virusa in epidemije ne moremo deliti na leve in na desne, kajti virus k sreči ni politično opredeljen.

Jožef Horvat je izpostavil, da je zakon v delu, ko govori o nadzoru Državnega zbora neizvedljiv. Poslanec je še napovedal, da ko bo šlo zares, da bodo ukrepi sedanje Vlade praktično identični, kot so bili ukrepi naše Vlade, ker preprosto drugače ne gre. Poslanka Iva Dimic pa je še dodala, da je ob ogledu tiskovne konference, tako dr. Eržena, dr. Fafangla, tudi ministra, ki so povedali tisto, kar poslušamo že vsaj dve leti, da je virus nevaren, da bo potrebno nositi maske, da tudi ta zakon omogoča omejevanje gibanja tudi na občine, javnega zbiranja, da vse to ostaja v tem zakonu in bo le nadaljevanje ukrepov prejšnje Vlade.

 

Izjava vodje poslanske skupine Janeza Ciglerja Kralja in poslanke Ive Dimic ob zaključku seje.

YouTube video