DOLŽNOST PREDSEDNIKA JE, DA SE OGLASI, TAKRAT KO DRUŽBA STAGNIRA

DELI:
20.10.2022, NSi

»To, da imajo volivci na desni izbiro med dvema kandidatoma, je prednost, saj širimo demokratično izbiro. To je po mojem mnenju dobro, saj ljudem dajemo večjo možnost izbora. V prvem krogu je nasploh pomembno, da pride na volišča čim več ljudi. K temu tudi sam pozivam. Gotovo pa so med nama z gospodom Logarjem ali pa med nami vsemi sedmimi bistvene razlike, ki jih pač imamo zdaj priložnost izpostavit,« je uvodoma v soočenju za Radio Slovenija povedal kandidat za predsednika Republike Slovenije.

S sogovorci so soočili mnenja o aktualnem političnem dogajanju. Janez Cigler Kralj je v prvem sklopu vprašanj spregovoril o davčni politiki v naši državi. Odgovarjal na vprašanje, kje bi se bilo pri nižanju davkov treba ustaviti, da ne bi Slovenija postala kot ZDA, kjer bogati plačujejo zelo malo davkov. Poudaril je, da je Slovenija država blaginje in se to ne bi moglo zgoditi. »K temu pripomore tudi različnost nazorskih pogledov v slovenskem parlamentu. Sam menim, da je stabilno davčno okolje tisto, ki zagotavlja stabilnost podjetjem, da lahko razvijajo in pomagajo k družbeni blaginji,« je prepričan Cigler Kralj.

Druga pomembna tema za prihodnost Slovenije je po mnenju Janeza Ciglerja Kralja stanje slovenskega zdravstva. »Slovensko zdravstvo je v izjemno slabem položaju in je zato nevzdržno tako za bolnike kot tudi za zaposlene. Napredek lahko zagotovimo le, če preoblikujemo ZZZS, ki bo imela odgovornost do vsakega pacienta, da mu zagotovi najbolj kvalitetno in hitro oskrbo, ki jo kot plačevalec v državno zdravstveno blagajno lahko dobi. Dodatnega denarja ne potrebujemo, saj ga je dovolj, a le ta ne sledi pacientu, kar pa je potrebno spremeniti,« je bil jasen kandidat za predsednika Republike Slovenije.

Dotaknili so se tudi varnostne situacije, ki v luči ukrajinske krize in prihajajočega migrantskega vala slabi varnostni položaj Slovenije. Vprašanje za kandidate je bilo, ali bi uvedli vizume za srbske državljane, kar razmišlja Evropska komisija, zaradi srbskega pošiljanja prebežnikov na sever.  Janez Cigler Kralj je pojasnil, da bi bil kot predsednik bolj na strani podpore te uvedbe, če bi šlo za nasprotno potezo Srbiji glede pošiljanja prebežnikov. “Slovenija in EU sta zadnje tedne res močneje izpostavljena in za varnost je treba poskrbeti,” je opozoril.

Janez Cigler Kralj: Žalostno je, da po 80. letih od konca druge svetovne vojne še vedno ni prišlo do narodne pomiritve

V soočenju na Radiu Ognjišče so kandidati za predsednika Republike Slovenije spregovorili o spravi. Kandidat Janez Cigler Kralj meni, da je najhuje, da se po skoraj osemdesetih letih od druge svetovne vojne še vedno ukvarjamo s tem in še vedno ni pomiritve v slovenskem narodu. »Naš narod še zmeraj ni prišel do pomiritve in sprave glede tega dela slovenske zgodovine. Naša naloga je, da ga ovrednotimo in ne naprtimo krivde tem fantom, ki so verjeli, da se iskreno borijo za svobodo. Ljudje so bili v stiski pod pritiskom različnih vojska in mislim, da je naša naloga danes, da ne naprtimo krivde tem fantom, ki so večinoma verjeli, da se iskreno borijo ali pa delajo za svobodno Slovenijo. Pomembno je, da začnemo delati konkretne korake k temu, da ljudje dobijo najprej dostojen grob, da se stvari brez medijske prisotnosti in brez škandaloznega pristopa uredijo in da tudi predsednik počasti spomin na vse umrle in tudi povojno izvensodno pobiteje poudaril.

Janez Cigler Kralj se je jasno zavzel tudi za krščanske vrednote in svetost življenja od spočetja naprej, družinskemu zakoniku pa nasprotuje, saj meni, da ta opredeljuje bolj pravico odraslih, medtem ko bi moral biti v središču otrok.

V sklepnem delu soočenja pa je dodal, da je dolžnost in pravica predsednika, da se oglasi, ko gre družba v smer stagnacije. »Oglasil bi se pri prepogostem spreminjanju gospodarskega okolja, kar sedaj počenja sedanja vlada. Oglasil bi se tudi, ko se zaustavlja vlaganje v slovensko vojsko ter se tako slabi kolektivno varnost. Zaščitil pa bi tudi položaj družine,« je zaključil Janez Cigler Kralj.