ANDREJ ČERNIGOJ: PREBIVALCI OBMEJNIH OBČIN ŽELIJO VOJSKO NA MEJI

DELI:
09.07.2020, NSi

»Prihajam iz obmejne občine, zato teh številk in grafikonov ne le berem, ampak jih osebno tudi doživljam, saj se zavedam, da problem nedovoljenih migracij ostaja in se bo v prihodnosti še stopnjeval. Številke v mesecu maju nakazujejo strmo rast ilegalnih prebežnikov, ki bo v naslednjih mesecih, gledano iz projekcije podatkov, z veliko verjetnostjo presegla trend iz lanskega leta,« je v svoji razpravi na odboru za obrambo o poročilu o nezakonitih prehodih hrvaško-slovenske meje povedal poslanec Andrej Černigoj.

Dodal je, da je iz poročila razvidno, da državljani skoraj celotnega preostalega sveta smatrajo balkansko pot in s tem pot skozi Slovenijo, kot najlažji vstop v Evropsko unijo, s čimer zlorabljajo institute mednarodne zaščite za ekonomske migracije in ne beg iz političnih ali varnostnih razlogov. »Vsi nadaljnji kazalci iz poročila kažejo na to, da se je število v obdobju primerjalno z letom 2019 sicer zmanjšalo, vendar le na račun virusa Covid-19 v smislu začasne zaustavitve v državah na balkanski poti,« je dejal poslanec NSi.

Pereč problem vidi tudi v zelo dobro organiziranih kriminalnih združbah, ki prek meja ilegalno vozijo migrante. »Menim, da bi na tem področju z dodatnimi ukrepi in večjo vlogo Slovenske vojske na južni meji bistveno pripomogli k odkrivanju večjega števila kriminalnih združb za tihotapljene nelegalnih prebežnikov, obenem pa poskrbeli, da bi se te tihotapske poti obrnile proč od slovenske meje,« je izpostavil Andrej Černigoj.

V nadaljevanju razprave je povedal tudi lastno izkušnjo z ilegalnimi prehodi, saj prihaja iz občine Ilirska Bistrica, ki meji na Hrvaško. »Na ilirsko-bistriškem se moji sovaščani soočajo z prenekaterimi vlomi v raznovrstne objekte, v katerih nastajajo velike materialne škode. V gozdovih zaradi nelegalnih prehodov meje ostajajo velike količine smeti. Samo v predogled in osvetlitev problema. Komunala Ilirska Bistrica je v zadnjem času uspela počistiti za več kot 12 ton smeti, da o morebitnem varnostnem in zdravstvenem vprašanju pri čiščenju teh odpadkov sploh ne govorimo,« je dejal poslanec NSi.

Poudaril je, da zato prebivalci tega območja želijo večjo prisotnost Slovenske vojske, ki bi imela tudi večja pooblastila. »Njih ne zanima politika. Želijo si, da bi se mi tukaj v hramu demokracije zmenili in jim pomagali.  Slovenski vojski zaupajo, ker slovenska vojska je ena in edina, ne glede na to, katera vlada je oblasti! In mi nismo osamljen primer. V Sloveniji je še ogromno mejnih občin, občank in občanov, ki mislijo enako oz. podobno,« je pojasnil.

Dodal je, da imajo sosednje države, kot so Avstrija in Italija, boljši odnos do svoje lastne vojske in bistveno spreminjajo odnos do nezakonitih migracij ter sprejemajo izjemno restriktivne ukrepe. »Kolegice in kolegi skupaj poskrbimo, da ne bomo gasili požarov, ampak bomo proaktivno pristopili k reševanju problema,« je še pozval Andrej Černigoj.