Aleksander Reberšek: To ni socialno in razvojno naravnan proračun

DELI:
20.11.2019, NSi

»Zaradi omrežij, korupcije in neučinkovite države, ki je dovolila bančno luknjo smo bili ob polovico našega proračuna!!! Poleg tega pa je problem te države, da se 30 let ta država samo širi, bohoti in zaposluje. Odpirajo se agencije, uradi. Dodatno se zaposluje v javni upravi, gospodarstvo pa se izčrpava,« je bil v razpravi o proračunu 2020 in 2021 jasen poslanec Aleksander Reberšek.

Opozoril je tudi na to, da so v proračunu nelogične oziroma nesorazmerne postavke. »Slovenski proračun v letu 2020 namenja 8 mio € podpori zaposlovanju in rehabilitaciji invalidov. Za stanovanjsko dejavnost pa 3,7 mio€. Za odstranitev cestninskih postaj na avtocestah pa 30 mio €. Je treba temu še kaj dodati?« je vprašal zbrane.

Dejal je, da smo v NSi smo pričakovali odločnejše spremembe davčne politike, dobili pa zgolj kozmetične popravke in povečanje trošenja države. Več denarja bi po njegovem morali vlagati v raziskave in razvoj, ker je to edini način, da imamo v Sloveniji delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. »Namesto tega, pa pri nas 270 milijonov € letno namenjamo za denarno socialno pomoč večinoma zdravim ljudem, ki bi lahko delali, pa ne želijo! Popolnoma zgrešena socialna politika!« je prepričan Reberšek.

Poudaril je tudi, da je bilo veliko govora o tem, da je ta proračun socialno naravnan. »Težko vam verjamem, ko pa imajo naši invalidi in otroci s posebnimi potrebami potrebe po 7-10 plenicah na dan, ta država pa jim pa nameni dve plenici! To ni socialna država in to ni socialno naravnan proračun!« je bil ogorčen poslanec NSi.

Opozoril je, da že od leta 2007 nismo zgradili nobenega doma za starejše, naša populacija pa se stara. »Medtem ko nam evropski evri dobesedno ležijo v omari, mi za študije in raziskave dolgotrajne oskrbe in domov za starejše namenjamo 74,5mio€. Namesto da bi s tem denarjem zgradili 10 domov za starejše,« je povedal poslanec NSi.

Pogovarjamo se o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga sploh ne bi potrebovali, če bi razbili monopol zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in če bi uvedli konkurenco. »Manj denarja pomeni manj muzike! Rešitev je razbitje monopolna ZZZS, vendar verjamem, da je težko dregati v žakelj s 3 milijardami. Nanj je namreč prisesanih preveč pijavk!« je prepričan Aleksander Reberšek.

Dovolj mu je tudi vsako leto poslušati, da je proračun razvojno naravnan. »Če bi bili proračuni razvojno naravnani, bi Koroška že zdavnaj dobila hitro cesto. Je pa naravnan za gradbene barone, da bodo ti gradili še več in da bodo gradili še dražje. Korošci pa bodo še vedno čakali na hitro cesto! Medtem pa bomo čakali v kilometrskih zastojih in se vozili po uničenih cestah! Zaradi zgrešene infrastrukturne politike,« je še dejal poslanec NSi.