Aleksander Reberšek: Čas je, da delo dobi ugled in ustrezno plačilo

DELI:
09.11.2018, NSi

»Poslanci NSi smo povedali že v začetku letošnjega leta in danes ponavljamo: v Sloveniji se ne splača delati. Plače so prenizke, razlika med bruto in neto plačo pa je prevelika,« je v začetku stališča poslanske skupine na izredni seji državnega zbora povedal poslanec NSi Aleksander Reberšek.

O predlogu zakona o socialno varstvenih prejemkih je poslanec NSi povedal, da je tudi razlika med socialnimi pomočmi in minimalno plačo premajhna. »Podatki potrjujejo ugotovitve NSi, da je v Sloveniji razlika med plačilom za delo in višino socialne pomoči premajhna. Kot mnogi zaposleni jezni ugotavljajo, bi lahko rekli, da so neumni tisti, ki delajo za minimalno plačo,« je dodal.

Razložil je, da predlog zakona ne povišuje neto plač za zaposlene, kot bi pričakovali ob razpoložljivih podatkih, ampak trajno povišuje višino socialnih pomoči. »V Novi Sloveniji trdimo, da enostavno ni pravično, da je razlika v dohodku med štiričlansko družino, kjer sta starša prejemnika minimalne plače in enako družino, kjer nobeden od staršev ne dela, le nekaj več kot 200 evrov. V primeru matere samohranilke z dvema otrokoma pa je ta razlika le 39 evrov! V Novi Sloveniji vas sprašujemo, ali je to pravično?« je izpostavil Aleksander Reberšek.

Na drugi strani se še vedno premalo zavedamo težav in stisk ljudi, ki potrebujejo in prejemajo denarno socialno pomoč. »Če bi pretekla, pa tudi sedanja vlada, želeli resnično pomagati najšibkejšim, bi si kot prioriteto postavili za cilj ločitev socialne in družinske politike,« je poudaril in dodal, da v NSi pravimo, da je dovolj prepletanj socialnih transferjev in različnih dejavnikov pri izračunih. »Dovolj je izigravanj najšibkejših, invalidov, ljudi, ki zaradi različnih vzrokov ne morejo delati in družin, ki zaradi počitniškega dela otrok, septembra izgubijo štipendije, otroške dodatke, padejo v višji plačilni razred v vrtcu, izgubijo otroški dodatek.«

Poslance je pozval naj sprejemajo zakone v dobro ljudi. »Ljudje morajo od svojega dela živeti in preživeti in ne preračunavati, koliko centov jim hodi preveč, da bodo dobili denarno socialno pomoč ali kateri drugi socialni transfer. Čas je, da delo dobi ugled in ustrezno plačilo. Poslanci NSi nismo podprli zakona prejšnjič in tudi tokrat ne moremo podpreti predloga zakona, ki razvrednoti delo in ne nagradi zaposlenih,« je bil jasen poslanec NSi.