15. KONGRES NSi: VERJAMEMO V SODELOVANJE

DELI:
27.11.2021, NSi

»NSi je pripravljena. Če kdo, potem krščanski demokrati vemo, kako izjemno kompleksni časi nas čakajo,« je v svojem kongresnem govoru na 15. kongresu NSi dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Več kot 400 predstavnikom stranke iz celotne Slovenije je izpostavil, da Nova Slovenija je in bo glasnik dialoga, sodelovanja in strpnosti v slovenskem političnem prostoru. “Marjan Šarec po naslednjih volitvah napoveduje vsesplošni revanšizem oziroma kadrovske čistke, izključevanje, stopnjevanje kulturnega boja in vračanje v preteklost. Za takšen politični program v Sloveniji 21. stoletja ne bi smelo biti prostora in proti temu se bomo borili z vsemi močmi. V Novi Sloveniji namesto revanšizma napovedujemo dialog, namesto izključevanja sodelovanje in namesto kulturnega boja vizijo razvite, zelene in sproščene Slovenije.”

Nova Slovenija bo v vsaki vladi vztrajala pri dialogu in spoštovanju vseh državljanov. “Verjamemo v sodelovanje. Zavedam se, da razdeljeni izgubljamo, povezani pa zmagujemo,” je še poudaril.

Celoten govor predsednika NSi si preberite TUKAJ.

Janez Cigler Kralj: Vsak dan znova vem, da se da!

“Če bi vsakokrat, ko smo slišali »ne da se«, potem pa smo našli način, da to »nemogoče« naredimo, dobili priznanje, potem bi jih imeli polne pisarne. A nič ne de, če temu ni tako. Včasih dobimo nekaj drugega, kar nas ogreje, poživi in žene naprej – zahvalo tistih, ki so dolga leta poslušali »ne da se«, ki so trpeli krivice, ki so bili oropani dostojanstva. Zato vedno bolj, vsak dan vem – da se!” je prepričan podpredsednik NSi in minister za delo Janez Cigler Kralj, ki je v svojem govoru izpostavil predvsem zahteven boj z epidemijo predvsem v domovih za starejše.

Jernej Vrtovec: Zmoremo premikati projekte, ki so stali desetletja

“Nova Slovenija je prevzela odgovornost za vodenje štirih močnih resorjev v vladi, a naše delo ni običajno, ni podobno delu naših predhodnikov. Razmere so zaradi corona virusa popolnoma drugačne. A kljub temu zmoremo premikati naprej projekte, ki so prej stali desetletja. Vsak na svojem področju delamo neverjetne stvari,” je dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Poudaril je, da ukvarjanje z ukrepi za zajezitev virusa na ministrstvu za infrastrukturo ni zatrlo ambicij in ciljev, ampak z ekipo sodelavcev trdo delajo na številnih projektih in gradimo Slovenijo, da bo ta uspešno, pametna, drzna, zelena, digitalna in energetsko učinkovita.

“Če kdo, potem smo v Novi Sloveniji tisti, ki smo dokazali, da zmoremo poprijeti za odgovornost. V letu in pol te vlade smo pokazali, da znamo in zmoremo bolje.  A naša misija še ni končana. Zato gremo na volitve po rezultat, ki bo porok, da bo naslednja vlada še naprej razvojna, učinkovita. Nas nas samih je, kakšna bo Slovenija v bodoče,” je še dejal Jernej Vrtovec.

Mark Boris Andrijanič: Stranka stavi na dialog, vključevanje, strokovnost in trdo delo

“Slovenija vstopa v novo digitalno ero v dobri formi. Prepričan sem, da so naši ambiciozni cilji dosegljivi, če bomo na tej poti vztrajni in enotni. Zato si bom še naprej prizadeval za to, da digitalna preobrazba postane nacionalna prioriteta,” je dejal minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

Dodal je, da je NSi zagotovilo, da nam bo vsem skupaj to tudi uspelo. “Stranka namreč stavi na dialog, vključevanje, strokovnost in trdo delo za dobro Slovenije. Stavi tudi na digitalizacijo in ambiciozno razvojno vizijo, s katero se bomo končno prebili med najboljše,” je dejal minister.

Ljudmila Novak: NSi je ključ do družbenega in političnega ravnotežja

“Prihodnje volitve v DZ bodo po nepojmljivi krizi epidemije, ki je veliko razgalila, predvsem pa terjala življenja, najprelomnejše v zgodovini naše domovine. Verjamem, da je Nova Slovenija ključ do družbenega in političnega ravnotežja, ki ga Slovenija po tej vladi nujno potrebuje,” je dejala evropska poslanka Ljudmila Novak.

Poudarila je, da verjame v to, da bo NSi na državnozborskih volitvah dosegla dober rezultat. Imamo dober program in uspešne ljudi na odgovornih položajih.

Jožef Horvat: Naš pogled je usmerjen v naslednjih 30 let

“Ta kriza pred nas postavlja velik izziv, nujnost razmisleka o načinu našega življenja v novi normalnosti – po bolezni COVID-19. Pri tem razmisleku ne smemo spregledati ključnih vrednot, ki smo jih mi – krščanski demokrati zapisali v naš temeljni program: človekovo dostojanstvo, svoboda, pravičnost in varnost,” je dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

“Čeprav nas kultura razprave v DZ resnično skrbi, nas prepiri ne zanimajo. Naš pogled je usmerjen v naslednjih 30 let. Zato nas zanimajo rešitve, ki bodo dobre za vsakega človeka, ki živi v Sloveniji,”  je prepričan Jožef Horvat.

NSi predstavila vladni program za naslednja 4 leta

NSi je na kongresu zopet dokazala, da je programsko močna stranka. Pripravili in predstavili smo natančen in realen vladni program za naslednja štiri leta.

Naša ključna zahteva bo ustvariti Slovenijo kot deželo priložnosti in gospodarskega uspeha. Delo se mora splačati. Kdor dela ne sme biti reven. Zaradi visokih davkov v Sloveniji izginja srednji sloj, zato napovedujemo postopen dvig splošne dohodninske olajšave na 7.500 EUR. To pomeni višje NETO plače za vse. Slovenijo zapuščajo najboljši mladi talenti, zato je po zgledu Avstrije in drugih evropskih držav nujna uvedba razvojne kapice na višini 4.600 EUR neto.

Javno zdravstvo na papirju ni dovolj. V Novi Sloveniji bomo naredili vsem dostopno javno zdravstvo. V središče bomo postavili pacienta – njegovo hitro, kvalitetno obravnavo.

Prihodnost bo zelena. Zato podpiramo izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne Krško. Slovenija lahko postane neto izvoznica električne energije, ker bo elektrika zlato prihodnosti. Uvajanje obnovljivih virov energije pomeni varovanje okolja. V sosednji Avstriji, Nemčiji in Švici dokazujejo, da hidroelektrarne, vetrne in sončne elektrarne lahko sonaravno umestimo v prostor. Spremenili bomo prostorsko zakonodajo, da bo to mogoče tudi v Sloveniji.

Želimo ustvariti Slovenijo, ki bo prijazna mladim in družinam, zato napovedujemo ambiciozen program za pomladitev Slovenije. Par, ki se odloči za družino, ne more biti v slabšem finančnem položaju kot par, ki nima otrok.

V Novi Sloveniji namesto revanšizma napovedujemo dialog, namesto izključevanja sodelovanje in namesto kulturnega boja vizijo razvite, zelene in sproščene Slovenije.

Več o programu si preberite TUKAJ.

Vaše vrednote so temelj evropske integracije

Zbrane na kongresu je na daljavo pozdravil tudi predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Donald Tusk, ki je izpostavil izjemno delo ministrov NSi. “Moderna vojska, nova delovna mesta, boljša infrastruktura in pogumna strategija, ki žanje sadove digitalne preobrazbe – to so konkretni dosežki, ne le prazne obljube – za kar se lahko vaši sodržavljani zahvalijo NSi, mojemu dragemu prijatelju Mateju in odlični ekipi ministrov, ki jih je zbral okrog sebe,” je dejal.

“Dragi prijatelji, tako kot vi verjamem v svobodno, pravično in varno Slovenijo in tako kot vi sem prepričan, da brez NSi ne bo stabilne vlade, ki bi Slovenijo popeljala na pot razvoja,” je še dodal.

Vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfred Weber je poudaril, da močno podpira prizadevanja stranke za zmerno politiko in sodelovanje. “Ti vrednoti sta temelj evropske integracije in sta pomembnejši kot kadar koli prej, saj v današnjem svetu polarizacija postaja privlačnejša kot kompromis. NSi je stranka, ki ima ideje in rešitve, najprej pa se loteva vprašanj, ki se najbolj dotikajo ljudi. To je razlika med našo politično družino ELS in drugimi. Mi predlagamo konkretne rešitve, ki so v interesu državljanov.”

Predstavnike NSi na kongresu je nagovorila tudi podpredsednica NSi iz Argentine Ivana Marija Tekavec. “Nova Slovenija je spremenila pojem, da je politika nekaj slabega, pokvarjenega. Ko so mnogi trdili, da je politika zgolj stroj prepričevanja in oviranja normalnega življenja, je NSi dokazala, da je možno delovati pošteno, uspešno in z dolgotrajnimi učinki. Slovenci smo trdoživ narod, zato stopimo korajžno naprej, s trdnim korakom v naslednje volitve. Znamo, zmoremo, zaupajte nam,” je dejala podpredsednica NSi iz Argentine.