USTVARIMO SLOVENIJO PRILOŽNOSTI IN GOSPODARSKEGA USPEHA: POUDARKI VLADNEGA PROGRAMA NSi ZA OBDOBJE 2022 – 2026

DELI:
27.11.2021, NSi

Pred preteklimi parlamentarnimi volitvami smo predstavili program z naslovom Nova Slovenija misli resno – 15 rešitev za Slovenijo med 15 najboljših držav sveta. Ta program je bil prepoznan kot najboljši program med slovenskimi političnimi strankami. Gre za dolgoročno vizijo Slovenije in tega programa nismo dali v predal. Na njegovi osnovi smo pripravili zelo konkreten vladni program na štirinajstih ključnih področjih z jasno izdelanimi ukrepi, ki je pred vami.

Program ima 5 sklopov (Zeleno socialno-tržno gospodarstvo, Dostopno javno zdravstvo, Država v službi človeka, Vsestranski razvoj posameznika in Povezana enakomerno razvita Slovenija), ki jih sestavlja 14 poglavij. Pripravljalo ga je 9 strokovnih skupin na 14. vsebinskih področjih. Vsebuje 75 projektov in 75 ključnih ukrepov.

Pripravili smo natančen in realen vladni program za naslednja štiri leta. Po naslednjih volitvah bomo partnerjem v podpis ponudili koalicijsko pogodbo. Naša ključna zahteva bo ustvariti Slovenijo kot deželo priložnosti in gospodarskega uspeha. Delo se mora splačati. Kdor dela ne sme biti reven. Zaradi visokih davkov v Sloveniji izginja srednji sloj, zato napovedujemo postopen dvig splošne dohodninske olajšave na 7.500 EUR. To pomeni višje NETO plače za vse. Slovenijo zapuščajo najboljši mladi talenti, zato je po zgledu Avstrije in drugih evropskih držav nujna uvedba razvojne kapice na višini 4.600 EUR neto.
Javno zdravstvo na papirju ni dovolj. V Novi Sloveniji bomo naredili vsem dostopno javno zdravstvo. V središče bomo postavili pacienta – njegovo hitro, kvalitetno obravnavo.
Prihodnost bo zelena. Zato podpiramo izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne Krško. Slovenija lahko postane neto izvoznica električne energije, ker bo elektrika zlato prihodnosti. Uvajanje obnovljivih virov energije pomeni varovanje okolja. V sosednji Avstriji, Nemčiji in Švici dokazujejo, da hidroelektrarne, vetrne in sončne elektrarne lahko sonaravno umestimo v prostor. Spremenili bomo prostorsko zakonodajo, da bo to mogoče tudi v Sloveniji.
Želimo ustvariti Slovenijo, ki bo prijazna mladim in družinam, zato napovedujemo ambiciozen program za pomladitev Slovenije. Par, ki se odloči za družino, ne more biti v slabšem finančnem položaju kot par, ki nima otrok.
V Novi Sloveniji namesto revanšizma napovedujemo dialog, namesto izključevanja sodelovanje in namesto kulturnega boja vizijo razvite, zelene in sproščene Slovenije.

Vabimo vas k branju celotnega vladnega programa Nove Slovenije. Na kongresu smo potrdili osnutek, sledi pa še široka javna razprava. Želimo slišati mnenje naših članov, gospodarstva, mladih, upokojencev, študentov – ker je program namenjen prav vam.

Kliknite tukaj za prenos programa v PDF obliki

VIDEO PREDSTAVITEV PROGRAMA

YouTube video