POSLANCI NSi VLADI: V SREDIŠČU SISTEMA NAJ BO PACIENT

DELI:
16.10.2024, NSi

Končuje se javna obravnava sprememb zakona o zdravstveni dejavnosti. Svoje pripombe je prispevala tudi Nova Slovenija.

Poslanci so v pismu ministrstvu za zdravje poudarili, da so ukrepi zastavljeni v nasprotju s cilji, ki jih je opredelilo ministrstvo. Navedlo je, da bodo spremembe prispevale k modernizaciji in izboljšanju zdravstvenega sistema, zagotovile enako dostopnost do storitev za vse državljane, prav tako naj bi se povečala preglednost in učinkovitost delovanja zdravstvenih zavodov. Kot ugotavlja poslanska skupina NSi, je ministrstvo ukrepe zasnovalo na ideoloških predpostavkah namesto na dejanskih težavah in potrebah zdravstvenega sistema.

Po mnenju Nove Slovenije predlagane spremembe vodijo v slabšo dostopnost storitev za bolnike. Omejevanje dodatnega dela zdravstvenih delavcev v nematičnih zdravstvenih zavodih, pri koncesionarjih in zasebnikih se ne bo prelilo v enakovredno povečanje opravljenih storitev v javnih zdravstvenih zavodih. Spodbude za dodatno delo v matičnem zdravstvenem zavodu so zastavljene prezapleteno in premalo privlačno, hkrati pa se bo obseg opravljenih storitev v javni zdravstveni mreži skrčil tudi zaradi manj učinkovite organizacije dela v javnih zdravstvenih zavodih. Utemeljeno lahko predvidevamo, da bodo skupne zmogljivosti v okviru javne mreže zaradi predlaganih zakonskih rešitev celo manjše. To pa pomeni podaljševanje čakalnih dob in manjšo dostopnost za bolnike. Gre torej za slabitev in ne krepitev javnega zdravstva, saj bodo bolniki ob manjši dostopnosti storitev v okviru javne mreže še v večji meri storitev iskali pri zasebnih izvajalcih. Seveda bo ta možnost dostopna zgolj tistim bolnikom, ki si jo bodo lahko privoščili, manj premožni bodo prepuščeni čakanju in dodatnemu poslabševanju zdravstvenega stanja v predolgih čakalnih vrstah.

V središču zdravstvenega sistema bi moral biti bolnik in prizadevanje, da zdravstveno oskrbo dobi čim prej, ko jo potrebuje, pri tem pa je pravnoorganizacijska oblika izvajalca manj pomembna. V skrajševanje (nedopustno dolgih) čakalnih dob je treba vključiti vse zmogljivosti, ki jih slovenski zdravstveni sistem premore, in to ob jasnih pravilih, realno določenem financiranju in primerljivih pogojih za opravljanje storitev za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti.

Celotno mnenje glede sprememb zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ga je poslanska skupina NSi poslala ministrstvu za zdravje, je dostopno TUKAJ.