JANEZ ŽAKELJ: NOV SISTEM OBRAČUNA OMREŽNINE JE NEPRAVIČEN

DELI:
09.10.2024, NSi

Nova Slovenija je kritična do novega sistema obračuna omrežnine. Ta je nedorečen, nerazumljiv, nepregleden in nepravičen, je v uvodu novinarske konference poudaril poslanec Nove Slovenije Janez Žakelj. Poslanska skupina NSi zahteva sklic nujne seje odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, na kateri bo razprava tekla o tej problematiki.

»Z novim sistemom obračuna omrežnin bodo ljudje plačevali prisilno solarizacijo Slovenije,« je bil jasen Žakelj. V nadaljevanju je trditev podrobneje utemeljil in navedel razloge za nasprotovanje novi ureditvi.

  • Nov način obračuna omrežnine je za povprečnega uporabnika nerazumljiv in preveč zapleten. Agencija za energijo naj pripravi nov jasnejši, razumljivejši in predvsem enostavnejši način obračuna omrežnine.
  • Dogovorjeno obračunsko moč enostransko določajo elektrooperaterji, uporabnik pa nima nobenega pravnega varstva, da bi se na izračun lahko pritožil. Kako torej ravnati v primeru zmote oziroma napake pri določitvi obračunske moči, kar bo lahko zelo prizadelo proračune državljanov?
  • Uporabniki v realnem času ne morejo spremljati konične porabe, so pa presežno porabo nad dogovorjeno obračunsko močjo dolžni plačati. Lahko se bo dogajalo, da bodo trgovci z elektriko ob napačno obračunani presežni moči dobivali reklamacije uporabnikov, ki pa jih ne bodo mogli reševati, saj s podatki ne razpolagajo.
  • Srednjim in velikim podjetjem se bodo nedvomno enormno povečali stroški za električno energijo, s čimer bo ogrožena njihova konkurenčnost. Gospodarska združenja ocenjujejo, da bo povečanje omrežnine za 2- do 4-kratno. Po izračunu GZS bodo višji stroški omrežnine prizadeli predvsem tiste, ki ne povzročajo preobremenjenosti omrežja.
  • Največje breme novega sistema bodo nosili tisti, ki so vlagali v zeleni prehod in so na svoje hiše namestili sončne elektrarne. Država zanje spreminja pravila za nazaj, kar vpliva na ekonomičnost njihovih naložb. S tem bomo za dolgo časa povsem ustavili naložbe gospodinjstev in gospodarstva v zeleni prehod.


O vseh predvidenih stroških omrežnine za gospodinjstva in o poslovanju podjetij v prihodnosti lahko razpravljamo le hipotetično. »Agencija in elektrodistribucijska podjetja namreč navajajo, da »naj bi« nov sistem obračunavanja prinesel pozitivne rezultate. Na mestu je le vprašanje, za koga?« je opozoril poslanec Žakelj in nadaljeval, da je nov sistem obračuna omrežnine nedomišljen, v praksi pa bo prinesel številne resne težave.

Agencijo Republike Slovenije za energijo in Vlado Republike Slovenije zato pozivamo, da od novega načina obračuna omrežnine odstopi. To NSi pričakuje tudi v okviru sklepa, ki ga v sprejem predlaga državnozborskemu odboru za infrastrukturo, okolje in prostor.