Zvonko Lah: Zamujanje pri projektni dokumentaciji bo pomenilo konec za tretjo razvojno os

DELI:
12.12.2017, NSi

»Gospod minister, zanima me v kateri fazi je priprava dokumentacije za izgradnjo prvega dela prve faze tretje razvojne osi? Če priprava te projektne investicijske dokumentacije in gradbenega dovoljenja ne bo pravočasna, bo težko črpati kohezijska sredstva iz te finančne perspektive,« je bil jasen Zvonko Lah v poslanskem vprašanju ministru za infrastrukturo. Poslanec NSi je prepričan, da je iz načrta razvojnih programov razvidno, da so planirana sredstva za izgradnjo južnega dela razvojne osi zelo skromna oziroma so minimalna.

Tretja razvojna os je zelo pomembna

Izgradnja tretje razvojne osi pomeni izboljšanje prometne povezave od severne proti jugovzhodni Sloveniji. V operativnem programu za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 je projekt južnega dela tretje razvojne osi uvrščen med prednostne naložbe. Ocena vrednosti prvega dela prve faze tretje razvojne osi naj bi bila okrog 85 milijonov evrov, tega naj bi bilo 39,5 milijona evrov iz kohezijskih sredstev, preostanek pa iz drugih virov.

»Potrebno bi bilo opraviti temeljito razpravo o kompletni cestni infrastrukturi v prihodnje,« je poudaril Zvonko Lah in opozoril: »Za tovorni promet se namreč odpira mejni prehod Vinica, tovornjaki pa bodo šli iz Luke Koper do Zagreba po najbližji poti, to pomeni čez mejni prehod Vinica.«

Poslanec NSi je bil jasen tudi glede tega, da bo morala prometna ekonomska študija biti pozitivna, če bomo želeli dobiti kohezijski denar. »V kolikor ne bo, za samo Belo krajino dvomim, da bo, pa bo mogla država sama financirati iz lastnih sredstev, za katera pa tudi vemo, da jih najbrž ne bo,« je povedal.

Celotno poslansko vprašanje in ministrov odgovor si lahko preberete TUKAJ.