Zvonko Lah: Zakon o urejanju prostora nadaljuje diktaturo birokratov

DELI:
12.07.2017, NSi

»V problematiko prostorskega načrtovanja sem vključen že od leta 1996 in od takrat spremljam to zakonodajo ves čas. Ta zakon, ki se sprejema ni ravno strel v koleno, gotovo pa je strel mimo. Zakon ne prinaša nič in naslednja vlada bo imela ogromne probleme to področje zares urediti,« je bil v stališču poslanske skupine NSi jasen Zvonko Lah.

Zvonko Lah je pokazal na najbolj pereče probleme, ki jih zakon ne rešuje, pa bi jih moral. »Če se že spreminja tako strateška zakonodaja bi bilo po mojem mnenju in po mnenju mnogih strokovnjakov z izkušnjami tudi najprej treba ugotoviti kakšna je situacija, kaj nam ta pomeni, kako jo bomo reševali in šele nato pristopiti k reševanju,« je prepričan poslanec NSi.

Unikum v Evropi glede na ceno in čas čakanja na gradbeno dovoljenje

V Sloveniji se soočamo s tem, da imamo nekaj 10 tisoč objektov zgrajenih na črno, okoli 300 tisoč skupaj objektov, ki so grajeni v neskladju s predpisi, ki jih je potrebno legalizirati. Problem je tudi cena in čas, ki ga nekdo potrebuje za pridobitev gradbenega dovoljenja.

»Smo unikum v Evropi, po ceni komunalno opremljenih stavbnih zemljišč za razvoj gospodarstva. A Ne samo cenovno tudi časovno. Vrabci čivkajo, kako imajo to urejeno v Srbiji, prideš do gradbenega dovoljenja v nekaj mesecih, na Hrvaškem v enem mesecu, v Avstriji v 14 dneh, v Sloveniji pa 5 do 6 let,« je razliko v pridobivanju gradbenega dovoljenja pokazal Lah.

Postopki s spremembo zakona ne bodo nič krajši

»Nič od tega se ne da rešiti s tem zakonom. Če poenostavim, nadaljuje se diktatura birokratov. V praksi boste videli kako bo šlo to naprej ter da sem imel prav,« je izpostavil poslanec NSi in dodal: »Zato v Poslanski skupini Nove Slovenije ne podpiramo tega zakona. Še vedno bodo postopki takšni, vsaj tako dolgotrajni kot do sedaj, če ne še daljši. Ta zakon je bil pripravljen kot nek popravek v neko smer, mimo stališč občin in predstavnikov občin.«

S takim ravnanjem odganjate investitorje

Poslanec Lah je izpostavil tudi to, da pri vladi ni interesa za pridobivanje investitorjev. »Ne vem zakaj ne moremo pri nas v javni interes dati tudi gospodarsko infrastrukturo, zakaj ne moremo v javnem interesu razlastiti nekoga. Ali niso nova delovna mesta javni interes, ki bi moral biti nad kakšnim interesom o gradnji, ker tako potrebujemo nova delovna mesta in gospodarsko rast? Pa očitno delamo nasprotno. Odganjamo investitorje. Ne samo tuje, tudi naše pošiljamo čez mejo,« je poudaril Zvonko Lah.