Zvonko Lah: Na referendumu o drugem tiru bo slišati jasno sporočilo volivcev o slabem delu vlade

DELI:
04.07.2017, NSi

»Podpiramo izgradnjo drugega tira. Ne samo enega, dveh, in to hkrati. Ne podpiramo pa tega zakona, ki ga zavrača več kot 48 tisoč volivcev. Drugi tir rabimo čim prej in brez tujih vlagateljev ter drugačno varianto, kot jo je uzakonila Vlada,« je v stališču glede referenduma o drugem tiru povedal poslanec NSi Zvone Lah in dodal: »Na referendumu boste s strani samih državljanov, ne glede na kvorum, dobili jasno sporočilo, kaj si mislijo o delu te vlade.«

Vlada trmasto vztraja pri daljši in dražji varianti

Poslanec je opozoril, da je bil ta projekt leta 2010 vreden 600 milijonov. V letu 2015 je zrasel na milijardo, danes pa naj bi bil vreden preko milijarde 300.

»Dokler je bil projekt v vrednosti 600 milijonov, ni bil predstavljen nam, saj ni bilo nobene potrebe po alternativi. Ko pa je bil projekt predstavljen, ovrednoten, revidiran z veliko pomanjkljivosti, pa smo seveda takoj dobili dve drugi varianti, ki sta pokazali, da je to povezavo mogoče zgraditi bolj optimalno, ceneje in hitreje,« je poudaril Lah in dodal: »Obe varianti sta mnogo boljši, cenejši in hitreje zgrajeni kot pa obstoječa vladna varianta. Vlada pa trmasto vztraja.«

Zastarela vladna varianta ne bo izkoriščala železniškega prometa čez Slovenijo

Poslanec Lah je poudaril, da NSi ne nasprotuje gradnji drugega tira, saj se zaveda kako zelo je pomemben za razvoj gospodarstva v Sloveniji. A zaradi pomanjkanja vizije, tega projekta ne izkoriščamo maksimalno.

»Potrebno bi bilo zgraditi nekaj logističnih centrov, da bi železniškemu prometu čez Slovenijo dodali še dodano vrednost in ga dodatno izkoristili. Po vladni varianti nam bo promet samo v breme, ker vemo, da z uporabnino železniškega tira ne moremo povrniti stroškov,« je opozoril poslanec NSi.

Zvonko Lah je izpostavil tudi zastarelo tehnologijo, s katero vlada želi izpeljati projekt. »Tehnologije so šle naprej, tujci delajo mnogo boljše projekte, novejše, pri nas pa vztrajamo na serpentinah, kjer glede na radius ne bo možna hitrost več kot 60 kilometrov na uro. Ampak vlada brezglavo vztraja pri tem projektu in vključuje še tujce, kot da sami tega ne moremo zgraditi,« je povedal poslanec Lah.

Referendum naj bo skupaj s predsedniškimi volitvami

»V NSi smo mnenja, da je potrebno ta referendum speljati skupaj s predsedniškimi volitvami. V Švici imajo letni referendumski dan in takrat izvedejo vse referendume, ki se naberejo, pri nas pa ne moremo združiti dva referenduma, ki sta samo tri tedne narazen. Če se dvakrat glasuje so stroški večji, približno za 2 milijona 800 tisoč. Ali nam to nič ne pomeni?« je bil jasen poslanec Zvonko Lah.