Zvonko Lah: Projekt drugi tir je zastarel in narejen tako, da bomo dobili čim manj za čim več denarja

DELI:
16.06.2017, NSi

“Prepričan sem, da niti na vladi ne vedo, kakšen bo ta projekt in kaj se bo gradilo. Ali pa ne poslušate svojega predsednika vlade, ki pravi, da bomo gradili 2 tira. Takšnega projekta ne boste zgradili, najbrž ga niti ne boste začeli,” je na komisiji za nadzor javnih financ na tematiko gradnje drugega tira povedal poslanec NSi Zvonko Lah.

Če hočete dva tira, morate popraviti celoten zakon

Poslanec NSi je v razpravi pokazal na popolno zmedo, ki vlada pri največjem železniškem projektu v državi. “Predsednik vlade je obljubil, da bomo gradili 2 tira, dražji naj bi bil za slabih sto milijonov. Če bomo gradili dva tira, morate najprej zakon popraviti, ker tega v zakonu sedaj ni. Gradbeno dovoljenje namreč ne dovoljuje gradnje tega, kar je pred dnevi obljubil predsednik,” je povedal Lah in konkretno opozoril, kaj pri projektu ne deluje: “Če boste namreč v treh od osmih tunelov vrtali boste dobili večje luknje, kar pomeni, da morate projekt popraviti. Ste vprašali stroko, kaj pomeni za okolje, če zgradite dva tira namesto enega?Državni sekretar na finančnem ministrstvu nam je povedal, da se investicijski program, ki je osnova za postavitev projekta, še pripravlja. Če tega nimate pripravljenega, kako boste zapičili prvo lopato?”

Projekt je zastarel in precenjen

Zvonko Lah je opozoril tudi na ceno projekta, ki bo precej višja od predvidene. “Kaj manjka, če hočemo graditi dva tira? Manjka nam pet tunelov, nekaj viaduktov in na vrh tega še železnica. Če primerjam cene to pomeni petsto milijonov. O kakšnem denarju potem govorimo in kdaj bo končan ta projekt? Ta projekt je zastarel in narejen tako, da bomo dobili čim manj in da bo čim več stal. To je v interesu tistih, ki bodo gradili. Cestnine bodo visoke, Luka bo nekonkurenčna, omastil se bo le tisti, ki bo gradil,” je povedal poslanec NSi in dodal: “Za to, kar je predsednik vlade obljubil rabite še vsaj 400 milijonov in vsaj 5 let več za gradnjo. Če bo referendum in bo ta zakon padel, potem bo to rešitev. “