Zvonko Lah: Ne izkoriščamo potenciala TNP

DELI:
10.05.2017, NSi

NSi in Zavezništvo sta na odboru za infrastrukturo skupaj vložili priporočila, v zvezi z učinkovitim izvajanjem Zakona o TNP. Povod za vložitev priporočil, je bilo dejstvo, da se zakon v praski učinkovito izvaja samo v delu prepovedi, v členih o financiranju države pa ne.

Prvo priporočilo je vladi naročalo, da nemudoma pripravi ukrepe za lažje izvajanje Zakona o TNP, drugo pa, da mora vlada v proračunu zagotoviti ustrezna denarna sredstva za izvajanje 10. in 11. člena istega zakona. Zadnje priporočilo je bilo, v nekoliko popravljeni verziji, tudi sprejeto. To nas veseli, daje pa tudi jasen signal državi, da mora na tem področju ukrepati.

V TNP ne rešujemo težav

»Zakon sem razumel kot živ zakon, da se bodo težave med vlado in občinami, ki so zajete v Triglavskem narodnem parku (TNP), reševale v splošno korist. A sedaj lahko vidimo, da imamo v TNP le kup nadzornikov, tam se nič ne dogaja, imamo samo omejitve,« je povedal poslanec NSi Zvonko Lah v razpravi in dodal: »Ne rešujemo niti legalizacijo objektov, ki so zgrajeni v neskladju s predpisi. Vse republike bivše Jugoslavije to že dalj časa rešujejo.«

Tisoč in en predpis duši razvoj

»Imamo tisoč in en predpis, s katerim onemogočamo razvoj, namesto da bi spodbujali ustvarjalnost ljudi. Časi se spreminjajo, ljudje se morajo v svojem okolju prilagajati, da lahko preživijo. Mi pa imamo zakonodajo zabetonirano že 30 ali 40 let, še iz bivše Jugoslavije,« je opozoril poslanec Lah in dodal: »Zato pa imamo zaraščanje kmetijske zemlje, ker ljudi pošiljamo v centre in vse centraliziramo. Zanemarili smo določeno področje, ki je izključno v pristojnosti Ministrstva za okolje in prostor.«

Mačehovski odnos vlade do občin

V času, ko so spremembe zelo hitre, so občine v zelo podrejenem položaju. »Tako mačehovskega odnosa, kot ga ima Vlada oziroma posamezna ministrstva do občin sedaj, ni bilo še nikoli. Najlažje je sprejeti nek zakon, nek okvir, potem bomo pa že. Potem si državni uradniki na ministrstvih izmišljujejo podzakonske akte, ki praktično izničijo zakon, da je ta neuporaben in tudi ta je eden izmed teh,« je vlado okrcal poslanec NSi Zvonko Lah.

»Apeliram na ministrstvo, da zakon o TNP resno vzame v izvajanje. Ni nam namreč v čast, da se hvalimo z narodnim parkom, z lepotami in vsem kar imamo, če smo po drugi strani zabetonirali zadevo in ne izkoriščamo potenciala TNP,« je ministrstvu na srce položil Zvonko Lah.