Zvone Lah: Kako bo vlada rešila lastništvo zemljišč občinskih cest na zasebnih zemljiščih?

DELI:
17.10.2017, NSi

Zvonko Lah je ministrici za prostor podal vprašanje glede sprejemanja prostorske gradbene zakonodaje.

»Kako bo Vlada oziroma država rešila lastništvo zemljišč občinskih cest na zasebnih zemljiščih, potek občinskih cest na zasebnih zemljiščih? Namreč do leta 2002 so občine kategorizirale približno 31 tisoč kilometrov občinskih cest, zdaj jih je že okoli 32 tisoč, od tega pa naj bi 23 tisoč kilometrov cest potekalo delno tudi po zemljiščih v zasebni lasti. Po zakonu o cestah, naj bi občine rešile to problematiko že v letu 2012,« je poudaril poslanec NSi in dodal:

»Kolikor vemo, ta problematika ni rešena, občine imajo velike težave, investitorji, občani tudi težave, ker ne morejo dobiti gradbenih dovoljenj, če dovozna cesta poteka po privat lastnini.«

Sedaj se sprejemajo pomembne spremembe prostorske zakonodaje

Poslanec NSi je tako pokazal na odgovornost ministrstva, ki mora vnesti rešitve v spremembe zakonodaje, da se bodo omenjeni primeri ustrezno reševali. »Zato me zanima, kako, če in kako misli Vlada to v bodoče ali v doglednem času rešiti?« je bil jasen Zvone Lah.

Prostorska problematika je še kako pereča, saj se spremembe dogajajo prav sedaj, še Državni svet je ponovno vložil zakon, je spomnil poslanec NSi. »Oni poznajo tudi novo zakonodajo, prostorsko in gradbeno, pa so šli vložiti zakon s katerim je nujno potrebno to rešiti. Ne moreš nikogar razlastiti, če ta ne pristane na parcelacijo. Razlastiš lahko samo s parcelo, s točno površino, ki je določena s parcelacijo,« je še spomnil Zvone Lah.

Celotno poslansko vprašanje in odgovor ministrice si lahko preberete TUKAJ.