ZMAGA ZA STARŠE, KI BODO LAHKO OMOGOČILI SVOJEMU BOLNEMU OTROKU DOSTOJNO ŽIVLJENJE

DELI:
28.05.2021, NSi

»Današnji dan je zame zelo poseben. Vse od vstopa v parlament sem si želel, da bi otrokom s posebnimi potrebami in njihovim staršem vsaj malo olajšali življenje. Pa ne mislim z zbiranjem zamaškov in posameznimi donacijami, ampak tako, da naenkrat pomagamo vsem. Kot poslanec Nove Slovenije, stranke, ki je blizu ljudem, se je ta želja danes uresničuje. Za otroke s posebnimi potrebami in njihove starše smo v NSi od lanskega marca, od kar smo v vladi želeli storiti največ v okviru možnosti,« je na seji državnega zbora dejal poslanec Aleksander Reberšek.

Predstavil je predlog Nove Slovenije za povišanje nadomestila za izgubljeni dohodek staršem otrok s posebnimi potrebami in sicer tako, da je enak bruto minimalni plači. »Če se ozremo v preteklost lahko ugotovimo, da se je delno plačilo za izgubljeni dohodek od leta 2011 uskladilo samo enkrat in sicer iz 734,15 evra na 751,77 evra kolikor znaša še danes. To je 588 evrov neto. V 11 letih se je to nadomestilo torej povečalo le za 17,62 evra, kar je 1,6 evra na leto. V tej vladi pa želimo dvigniti nadomestilo za 150 evrov na mesec,« je dejal.

Poudaril je, da verjame, da bo danes ta predlog dobil ne samo koalicijsko podporo, ampak podporo vseh poslancev državnega zbora. »Hvaležen sem, da ima Nova Slovenija posluh za naše najšibkejše državljane, kar smo v preteklosti že velikokrat dokazali. Zavedam pa se, da si starši otrok s posebnimi potrebami zaslužiti mnogo več. Otroci so naše bogastvo, to še toliko bolj lahko začutimo pri srečevanju s starši, ki negujejo in varujejo otroka s posebnimi potrebami. To je povezano tudi z odrekanjem tako staršev in otrok. V Novi Sloveniji in v koaliciji želimo takim družinam omogočiti vsaj nekoliko znosnejše razmere,« je izpostavil poslanec NSi.

»V tej hiši smo še toliko bolj odgovorni za sočloveka in za to, da mu omogočimo dostojno življenje z zakonskimi ureditvami, da tem staršem ne bo potrebno stopati pred kamere in prositi za denar, da lahko omogočijo svojemu bolnemu otroku dostojno življenje. Samo dejanja štejejo, besede so odveč. Gre za našo skupno zmago, ki pa jo posebno posvečam vsem otrokom posebej pa Aniti iz Šmartnega v Paki, Luku iz Žalca, Larisi iz Celja, Loti iz Slovenskih Konjic, Luku iz Poljčan in Tijanu iz Šmartnega v Rožni dolini ter njihovim pogumnim staršem. Njihove življenjske zgodbe niso lahke, a se kljub temu borijo in se veselijo jutrišnjega dne. Vedno pa se me dotaknete v srce, me raznežite in opogumite, da se ves čas borim za vas. Skupaj nam je uspelo,« je ob koncu še dejal Aleksander Reberšek.

3 vnosov

Podaj komentar

Št. vpisov: 3

 1. Franc Tomazin says:

  to so zakoni za katere se je treba zavzet v parlamentu, ne pa zgubljat casa z praznim prerekanjem.

  Odgovori
 2. Janez Krebs , Ravne na Koroškem says:

  Pomagajmo vsem. ki so pogrebni naše pomoči !
  Glavna pa naj bo pomoč države.

  Odgovori

Podaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja