Zakon o osebni asistenci doživel soglasno podporo

DELI:
01.02.2017, NSi

InvalidiZakon o osebni asistenci, ki bi invalidom z uvedbo osebnega asistenta močno izboljšal življenje, je danes na parlamentarnem odboru za delo v drugem branju doživel soglasno podporo, kljub temu, da ga je predlagala NSi, ki ni vladna stranka. Obeti, da bodo invalidi tako kmalu prišli do tako potrebne pomoči osebnih asistentov, so tako zelo dobri.

Namen zakona je, da bi invalidi v starosti od 18 do 65 let končno dobili ustrezno pomoč pri opravljanju aktivnosti za samostojno osebno in družinsko življenje, pri vključevanju v okolje, izobraževanje in zaposlitev. V procesu sprejemanja zakona sta bili sprejeti pomembni dopolnili in sicer, da se t. i. komunikacijski dodatek za senzorične invalide poveča z 5 ur na teden na 7 ur na teden, prav tako pa se pri tej skupini invalidov omejitev 65 let črta, kar pomeni, da bi bili deležni osebne asistence tudi po 65 letu starosti.

Iva Dimic: Osebna asistenca bo invalidom omogočila bolj normalno življenje

Iva Dimic je ob predstavitvi dejala, da zakon o osebni asistenci nikomur nič ne jemlje in bo, če bo sprejet, po dolgih letih čakanja končno omogočil težkim invalidom, da bodo sami upravljali s svojim življenjem. Podporo zakonskemu predlogu so na seji izrazile tudi številni predstavniki invalidskih organizacij in Svet RS za invalide. Dani Kastelic je tako dejal, da je zakon potrebno sprejeti, saj je vsak dan brez osebne asistence za težkega invalida lahko usoden.

Obrazložitev razlogov, zakaj je NSi zakon sploh vložila, si lahko preberete TUKAJ.