Zakaj Slovenija nujno potrebuje reforme in kako doseči trajnostno rast?

DELI:
27.10.2016, NSi

konferencaDanes je v Hotelu Slon pod pokroviteljstvom Inštituta dr. Janeza Evangelista Kreka, fundacije Konrada Adenauerja in Centra Wilfrieda Martensa za evropske študije potekala mednarodna konferenca z naslovom Od reform do trajnostne rasti. Ugledni razpravljavci so predstavili razloge za nujno izvedbo reform v ključnih sistemih države in izkušnjah drugih evropskih držav pri teh procesih.

Med gosti konference so bili tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, dr. Anže Burger, mag. Ivan Simič, Branko Meh, mag. Matej Tonin, Jožef Horvat, Jernej Vrtovec, Tomaž Gantar, dr. Michael Lange in Matthias Schäfer (oba Konrad Adenauer Stiftung) ter dr. Eoin Drea (Wilfried Martens Center).

burger meh mt

Konferenco je pričel dr. Anže Burger, ki je naštel vrsto razlogov, zakaj z reformami ne bi smeli več čakati, sledil pa mu je prvi mož Obrtne zbornice Slovenije Branko Meh, ki je potrebo po reformah ovrednotil skozi oči obrtnikov in podjetnikov. Uvodne razprave je zaključil vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, ki je predstavil nekatere rešitve na izpostavljene dileme in pojasnil, zakaj vladajoča kotacija ni sposobna pripraviti pravih reform.

zdravstvo soc gostjekonf

Sledil je prvi panel, ki je bil posvečen fiskalni reformi in modernizaciji davčnega sistema. V popoldanskem delu pa je drugi panel obravnaval zdravstveno reformo, tretji panel pa je bil namenjen obravnavi reformi pokojninskega sistema in zaposlovanja.

Celotno konferenco si lahko ogledate tudi v spodnjem posnetku: