Zahtevamo nujno sejo odbora, ker Milojka Kolar Celarc ni sposobna ukrepati v boju proti korupciji v zdravstvu

DELI:
24.11.2016, NSi

poslanci_nsi_vrtovec_novak_horvat2016_dzNova Slovenija – krščanski demokrati je danes, 23. novembra 2016, v Državni zbor RS vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora za zdravstvo zaradi vse večje koruptivnosti in negospodarnega ravnanja javnih zavodov pri nabavi zdravil in medicinskih pripomočkov, pri čemer pa ministrica Milojka Kolar Celarc po več kot dveh letih njenega mandata še vedno nima praktično nobenega načrta za pregon tovrstnih koruptivnih dejanj v zdravstvu.

Novo afero v zvezi s preplačili medicinskih pripomočkov so 17. novembra odkrili v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija. »Kolčne proteze, žilne opornice, srčni spodbujevalniki in rokavice so tisti medicinski pripomočki, zaradi katerih iz bolnišničnih blagajn negospodarno odteče največ denarja. Če bi na primer bolnišnice vseh 6.245 koronarnih stentov lani kupile po najnižji ceni, bi prihranile 810 tisoč evrov,« so poročali.

Stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu je po oceni NSi resnično zelo resno. Že več kot desetletje se kopičijo številne težave, pravih rešitev pa ni na obzorju. Ker ni rešitev, državljani izgubljajo zaupanje in potrpljenje. Državljanom se dogaja krivica, saj za denar, ki ga vplačujejo v zdravstveno blagajno, ne dobijo tistega, kar si zaslužijo. V obstoječem zdravstvenem sistemu se nihče ne počuti dobro, ne uporabniki, ne izvajalci zdravstvenih storitev.

Slovenski davkoplačevalci si zaslužijo zdravstveni sistem, ki bo učinkovit in hkrati tudi pošten. Njihov denar je namenjen zdravljenju, ne pa različnim lobijem in vplivnim posameznikom, ki v obsežnem zdravstvenem sistemu vidijo priložnost za hiter zaslužek. Kdo torej služi in bogati z denarjem, ki je namenjen zdravljenju?

Predlagatelji v sklicu nujne seje predlagamo naslednje sklepe:

1. Odbor za zdravstvo priporoča Ministrstvu za zdravje, da predstavi načrt ukrepov za temeljito reorganizacijo nabavnega procesa zdravil in medicinskih pripomočkov.

2. Odbor za zdravstvo poziva vse pristojne institucije k temeljitem ukrepanju glede domnevne korupcije in posledično odgovornosti.

V imenu predlagatelja bo zahtevo za sklic nujne seje predstavil poslanec NSi Jernej Vrtovec. V NSi tudi predlagamo, da se na nujno sejo odbora za zdravstvo povabi predstavnike ministrstva za zdravje, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, UKC Ljubljana, UKC Maribor in Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije.

Celotno zahtevo NSi za sklic nujne seje odbora za zdravstvo si lahko preberete TUKAJ.