Zahtevamo nujno sejo KNJF zaradi nenavadnega in nelogičnega kadrovanja v državnih podjetjih

DELI:
25.10.2019, NSi

V Novi Sloveniji smo odločili za sklic nujne seje KNJF, ker je kadrovanje v državnih podjetjih sila nenavadno in nelogično ter pušča dvome o tem, da vladna politika menja tudi dobre in uspešne kadre. Zdi se, da imajo nekateri posamezniki tudi obstoječo vlado zgolj za sredstvo, s katerim uresničujejo svoj vpliv nad državnim gospodarstvom in nad denarnimi tokovi.

Tovrstno kadrovanje je problematično zlasti, ko se zgodi brez razloga in v uspešnih podjetjih. S tem država daje napačna sporočila. Kadruje se po načelu »važno, da je naš« in ne po načelu namenitve priložnost sposobnim in uspešnim. Opozarjamo, da je politično kadrovanje posebej neodgovorno v času, ko se napoveduje ohlajanje gospodarstva in se tudi državnim podjetjem obetajo velike preizkušnje. Kdo bo sprejel odgovornost za morebiten upad dobička in izgube ter za morebitna odpuščanja? Bo to vlada Marjana Šarca?

Neustrezno kadrovanje oseb brez strokovne integritete obenem povečuje tudi tveganja za pojave korupcije. Le imenovanje ustrezno usposobljenih oseb s strokovno integriteto lahko zagotavlja visoko stopnjo neodvisnosti od različnih oblik pritiskov in korupcijskih teženj. Imenovanje oseb na odgovorne pozicije na podlagi političnih povezav seveda vzbuja tudi skrb o načinu vodenja družb, ki bo zaradi navedenega povsem pod vplivom interesov omrežji političnih centrov moči.

Zaradi vsega naštetega smo v NSi zahtevali nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ, kjer bomo zahtevali odgovore odgovornih. Celoten sklic nujne seje pa si lahko preberete TUKAJ.