Zagovarjamo javno zdravstvo, ampak z drugačnim načinom financiranja

DELI:
02.12.2016, NSi

matej_tonin_sejadz_nov_2016“Mi smo zdravstveno reformo predlagali že pred pol leta, jo tudi jasno razdelali, objavili na spletni strani, prosili ministrico Milojko Kolar Celarc za sestanek, vendar vse do danes tega sestanka nismo bili deležni. To kar je pa zdaj storila ministrica Milojka Kolar Celarc, pa se zdi, da odpira Pandorino skrinjico,” je v oddaji Tarča dejal vodja PS NSi Matej Tonin.

“Ministrica je najprej naslovila probleme najbolje plačanih javnih uslužbencev, zato je logično, da se številni slabo plačani javni uslužbenci sprašujejo. Če je denar za najbolj plačane, zakaj ni denarja za nas,” je poudaril Tonin in dodal: “Tu bo vlada težko obdržala enoten plačni sistem in to je tisto kar lahko dejansko ogrozi javne finance.”

“Bistven problem, ki ga ima ta vlada in ta ministrica, je, da se je zadev lotila na napačni strani, to je pri najbolj plačanih znotraj tega sistema, čeprav je pred tem še mnogo več problemov. Če naslovim zgolj dobavo zdravstvenega materiala, tukaj bi morala ministrica najprej poseči in najprej zarezati, potem drugačna organizacija zdravstva, da imamo danes izgorele medicinske sestre in druge delavce… To je tudi ena izmed stvari, ki bi si zaslužila pozornost pred temi zdravniškimi plačami,” je v oddaji Tarča povedal vodja PS NSi.

“Ključno v naši zdravstveni reformi je, da imamo mi kot ena redkih držav veliko zdravstveno vrečo, v katero vsi mečemo noter denar in je zelo slab pregled nad tem, kako se ta denar troši in zaradi tega, recimo pri nas za neke žilne opornice plačujemo čez tisoč evrov, v Avstriji, Nemčiji pa 300, 400 evrov,” je povedal Matej Tonin.

“Poglejte, zdaj bom dal konkreten primer operacije kolka, kjer je čakalna doba več kot eno leto. Tej veliki državni, eni zdravstveni vreči, je vseeno, kdaj pridete vi na vrsto, ker boste zaradi kolka šepali, si boste poškodovali še koleno in hrbet, in bodo še to plačali. Tudi če vas bodo v prvo slabo operirali, da bo slaba izvedba, bodo pa še enkrat operacijo plačali. Zakaj? Zato, ker jim je vseeno, ker je to itak skupna državna vreča. Če bi pa te zadeve vodile zavarovalnice, bi bilo pa v njihovem interesu, da vas čim bolje operirajo in čim hitrejše, ker če bi vas morali dvakrat operirati, bi jim to zmanjševalo dobičke,” je v oddaji Tarča dejal vodja PS NSi Matej Tonin.

Celotno oddajo Tarča si lahko pogledate na tej POVEZAVI.