Za prodajo NLB obstaja vsaj 2,7 milijard razlogov

DELI:
28.10.2017, NSi

V Novi Sloveniji z zaskrbljenostjo spremljamo vladne aktivnosti za ponovni odlog prodaje NLB. Naše stališče je, da je potrebno NLB prodati, ponovno izmikanje prodaji pa je nesprejemljivo in neodgovorno. Posebej zaskrbljujoče so informacije o tem, da je vlada za to Evropski uniji pripravljena plačati celo 370 milijonov evrov kazni. To je le še nov dokaz, da ohranjanje državnega lastništva vedno znova pripelje do izdajanja računov za davkoplačevalce. Dovolj imamo izgovorov, ki se jih vlada Mira Cerarja domisli vedno, ko želi ohraniti vpliv politike in interesov vplivnih posameznikov v tej banki.

Glavni razlog za prodajo NLB ne bi smela biti le zaveza, ki smo jo dali Evropski uniji, ampak dejstvo, da je država neodgovoren lastnik. Ni pomembno, kdo je lastnik banke, ampak, da je dobro upravljana in je v služi potrebam prebivalstva in gospodarstva. Ob tem tudi ne smemo pozabiti, da je bilo prek NLB opranega preko 800 milijonov evrov iranskega denarja. Enkrat za vselej moramo preprečiti vpliv politike v bankah ter ustaviti ustaljeno prakso, da NLB predstavlja bankomat za določene interesne skupine. Slovenski davkoplačevalci so doslej za krpanje bančnih lukenj oz. dokapitalizacij NLB zapravili že 2,7 milijard evrov, kar govori v prid trditvi, da je potrebno takšno banko prodati in slovenske državljane obvarovati pred ponovnim plačevanjem finančne luknje brez dna. Za prodajo NLB imamo torej vsaj 2,7 milijard razlogov.

V zvezi z (ne)prodajo NLB bomo v NSi v začetku prihodnjega tedna sklicali tudi nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ, na kateri pričakujemo pojasnila ministrice za finance glede postopkov in odločitve, da se prodajo NLB ponovno odloži.